72
Edward Mayes - Frances Mayes: Napsütötte szakácskönyv
Szabó Judit ajánlata

edward-mayes-frances-mayes-napsutotte-szakacskonyv

A szerző nem ismeretlen az olvasók előtt: Frances Mayes a Napsütötte Toszkána, az Édes élet Itáliában és a Mindennapok Toszkánában című nagy sikerű könyvek szerzője. Műveiben a toszkán életmód és a konyhaművészet játszik főszerepet. A Napsütötte szakácskönyv jól illik előző könyveinek sorához, mert bár szakácskönyv, nem pusztán receptek gyűjteménye, hanem közös élmények felidézése is: villanások, hangulatok, apró mesék tárháza, mely lélekmelegítő és mosolycsalogató is egyszerre.

Olaszországban mindent kis boltokban árulnak: zöldséget a zöldségesnél, kenyeret a kenyérboltban, húst a hentesnél. Közben mindig van idő a beszélgetésre az ismerős árusokkal, gomba és áfonyaszedés közben az erdőben vagy az olasz barátokkal a terített asztalnál. A Mayes házaspár több mint két évtizede él Toszkánában, és ebben a könyvben olyan recepteket oszt meg az olvasókkal, amelyeket ők maguk már sokszor megfőztek. A könyv úgy épül fel, akár egy hagyományos olasz vacsora: az előételekkel (antipastival) indul és a desszertekkel (dolcival) zárul. A több mint 150 recept között olyan finomságokat találunk, mint bruschette és crostini sült paradicsom feltéttel, lasagne raguval, pizza karamellizált hagymával és kolbásszal, csirke olívaolajjal és paradicsommal, rövidkaraj toszkán módra, négyféle sült zöldség, cukkini citromos pestóval, őszibarackfagylalt, panna cotta, citromtorta.

A szép kiállítású, ízléses fotókkal illusztrált könyv ínycsiklandó ételek elkészítéséhez segít hozzá bennünket. Az olvasó kedvet kap tőle a főzéshez, a jó ételekhez, a hosszúra nyúló baráti lakomákhoz, egyáltalán, az olaszos életvitelhez. A Napsütötte szakácskönyv című könyvet a szerző a főzőbarátoknak ajánlotta. Tőlük az évek folyamán nemcsak recepteket tanultak meg a férjével, hanem egy érzést is, azt, hogyan kell olasz ételt főzni még akkor is, ha csak kevés alapanyag áll rendelkezésre. Én azoknak az olvasóknak ajánlom a könyvet, akik szeretnék megismerni a napsütötte Toszkána ételeit, alapanyagait, szeretnének jó tanácsokat kapni olívaolaj vásárlásához és használatához, továbbá, hogy milyen bort válasszanak a különféle olaszos fogásokhoz. Jó főzőcskézést, hangulatos vacsorákat kívánok!


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.02.27