77
A repülő osztály
Polczer Adél ajánlata

a-repulo-osztaly

Erich Kästner 1933-ban, a fasizmus árnyékában született klasszikus ifjúsági regényének hetven évvel későbbi merészen aktualizált filmfeldolgozása.

A történet napjainkban, a volt NDK területén egy lipcsei bentlakásos, konzervatív szellemiségű elitiskolában játszódik. Az elmúlt rendszer még ott kisért, hiába dőlt le a berlini fal tizenöt éve, hiába születtek ezek a gyermekek a rendszerváltás után, valahol még mindig falakat éreznek magukban, maguk körül. A felnőttekben még elevenen él a múlt, ki tudja, milyen sebeket, torzulásokat okozva bennük. Bár nagyot fordult a világ, de az új még mindig érthetetlen és nehéz. Ez a szituáció teszi Tomy Wygand rendező filmjét számunkra – magyar emberek számára – is érdekessé és aktuálissá.

A Szent Tamás líceumba újonnan érkezett Jonathan Trotz és szobatársai termékeny baráti közösséget alkotnak: az iskolai énekkarból kiragyog a hangjuk, a délutánokat egy leszázalékolt vasúti kocsiban töltik, a bejárósok ellen pedig bármikor megvédik becsületüket. Egy élő templomi koncertközvetítés előtt azonban a bejárók elrabolják a kis Kreuzkammot, a nála lévő kottákat pedig elégetik. Bentlakó barátaink természetesen fölényes győzelmet aratnak a mitugrász emberrablók felett, a koncert is rendben lemegy, a jóságos Bökh tanár úr azonban a kavarodás miatti büntetésként arra kötelezi a gyerekeket, hogy egy új színdarabot adjanak elő az iskola karácsonyi ünnepségén.

Minden jó, ha vége jó: hőseink leporolják a vasúti kocsiban talált, A repülő osztály című színdarabot, és rap-musicalként adják elő zajos sikert aratva az évzáró karácsonyi ünnepségen.

A napjaink viszonyaira aktualizált A repülő osztály igazi családi film, tanmese barátságról, kritika a felnőttek világáról a tizenévesek szemszögéből, a megszólított korosztály mellett kellemes időtöltést, tartalmas kikapcsolódást nyújthat felnőtteknek is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.02.23