140
Nagy István: A képek mesélnek
Bartha Annamária ajánlata

nagy-istvan-a-kepek-meselnek

A kétnyelvű kiadvány – Győr zsidó múltja és jelene Glück József és Nagy István felvételein alcímmel – az 1944-es deportálások 80. évfordulóján Győrben, 2024. július 4 . és 7. között megrendezésre kerülő Világtalálkozó alkalmából jelent meg a Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány Kuratóriumának gondozásában.

A kötet három részre tagolódik, az elsőben Glück József zsidó származású fényképész 20. század eleji fotóit állították párba Nagy István mai felvételeivel. A régi és új fényképek segítségével megismerhetjük Győr városát és annak zsidó emlékeit, oly módon, hogy a régi felvételek mellé kerültek az adott helyszínen készített mai felvételek. A kötet olvasója így érdekes időutazás részese lehet, megfigyelheti mi és hogyan változott a város ikonikus helyszínein, mely épületek állnak még ma is. A kiadvány röviden megemlékezik Glück Józsefről is, akinek fotógyűjteményét a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér intézményében őrzik.

A második részben a győri Zsinagógáról készült régi képeslapokat csodálhatjuk meg, a harmadikban pedig az épület felújítás előtti és a 2006-os átadást követő fotóit tanulmányozhatjuk. Az épületet Benkó Károly tervezte, 1870. szeptember 15-én avatták fel a szárnyépületekben kialakított iskolával együtt. Az 1940-es évek történelmi eseményei, a deportálások következtében a zsidó hitközség létszáma drasztikusan megfogyatkozott, a töredékére csökkent közösség már nem tudta fenntartani az épületet.

A város megvásárolta a komplexumot, az iskolaszárnyakat oktatási célra használták, míg a Zsinagóga méltatlanul raktárépületté vált. A létesítmény állaga egyre romlott, és csak hosszú évek után, széles körű összefogás segítségével sikerült – az utolsó pillanatban – megmenteni. Nagy István 1990-es évekbeli fotóin láthatjuk a pusztulás mértékét, az épület falainak, díszítésének elszomorító állapotát, majd a 2006-os újjászületést.

A könyv minden Győr története iránt érdeklődő ember számára érdekes időutazást ígér, hiszen a felvételeken kirajzolódik a város fejlődése, az értékes, izgalmas épületek, amelyeket megőriztünk, és ha kellett, megmentettünk a pusztulástól.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.02.20