124
Szigetköz Natúrpark Egyesület (szerk.): Szigetközi aranyrögök
Légrádi Szilvia ajánlata

szigetkozi-aranyrogok

A Nagy- és a Mosoni-Duna ölelésében, a Duna hordalékából épült Szigetköz a természetjárók egyik legkedveltebb úti célja. Ez nem meglepő, hiszen Magyarország legnagyobb szigete gazdag növény- és állatvilágával, kanyargós kerékpárútjaival és különleges vízi világával maga a földi paradicsom.

A Szigetköz Natúrpark Egyesület egy értékfeltáró és értékmegőrző testület, melynek célja a Szigetközt teljes egészében átfogó terület- és vidékfejlesztés, a természeti-táji örökségek megőrzése, a környezeti nevelés, turizmus fejlesztése. A natúrpark fontos szemléletbeli alapelve, hogy ezen tevékenységeket a helyi közösségekkel együttműködve, érdekeiket kiemelten kezelve végezze. Az egyesület gondozásában jelent meg ez a kiadvány, mely a Szigetköz Tájegységi Értéktár megújult értékkönyve. A kötet a Szigetköz Natúrparkot mutatja be, amely egy olyan környezeti elvű térségi összefogás, melynek célja a Szigetköz értékeinek megőrzése és fejlődésének elősegítése oly módon, hogy a természet, a táj, valamint az abban élő és alkotó ember harmóniája fennmaradhasson.

A Szigetköz Natúrparkot ma már 29 település alkotja: Abda, Ásványráró, Bezenye, Darnózseli, Dunakiliti, Dunaremete, Dunaszeg, Dunaszentpál, Dunasziget, Feketeerdő, Gönyű, Győrladamér, Győrújfalu, Győrzámoly, Halászi, Hédervár, Kimle, Kisbajcs, Kisbodak, Kunsziget, Lipót, Máriakálnok, Mecsér, Nagybajcs, Öttevény, Püski, Rajka, Vámosszabadi és Vének. A kötet ezen községek értékeit mutatja be, és ezeket az értékeket hasonlítja azokhoz az aranyrögökhöz, melyeket egykor a Duna hordalékában találtak az aranymosók, népi nevükön az aranyászok. Minden településnél olvashatunk egy-egy emlékműről vagy természeti kincsről, illetve bemutatásra kerülnek egyes népi szokások, hagyományok. A könyvben található továbbá egy rövid ismertető a szigetközi vízpótló rendszerről, a Szigetközi Csutora Néptáncegyüttesről és a térség gasztronómiai értékeiről.

A kiadvány képekkel gazdagon illusztrált, rengeteg fotót találhatunk meg benne a Szigetköz csodáiról, legyen az egy műemlék, egy régi fénykép vagy egy festői természetfotó. A kiadvány a „Szigetközi ÉRTÉK-TÉR” című projekt keretében, 2023-ban jelent meg.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.02.13