73
Punk: Bad Religion - The Gray Race
Tolnai Gáborné ajánlata

bad-religion-the-gray-race

A Bad Religion egy punk rock műfajba sorolt együttes Los Angelesből, amely szofisztikált társadalomkritikai és politikai témájú dalszövegeiről ismert. A műfaj 1979-es évekbeli újjáéledésének egyik vezetője: a San Fernando Valley nevű külvárosban hozta létre a középiskolás Greg Graffin, Brett Gurewitz (avagy „Mr. Brett”), Jay Bentley és Jay Ziskrout. Az 1980-as években az USA-ban gyakoriakká váltak a tévés vallási műsorok, amelyeket Graffin és társai nem kedveltek, innen származik az együttes neve („Rossz vallás”).

1982-ben látott napvilágot az első albumuk How Could Hell Be Any Worse? címmel. Nem sokkal ezután Jay Ziskrout kilépett az együttesből, és a helyét Pete Finestone foglalta el. 1983-ban jelent meg az Into the Unknown című pszichedelikus rock albumuk, amelyet Greg szintetizátorkísérettel látott el. A rajongók nagyon kedvezőtlenül fogadták a változást, és bár a lemez mára népszerűvé vált a gyűjtők körében, sokan továbbra sem tartják igazi Bad Religion albumnak. A kudarc és Brett kábítószerfüggősége (amely miatt az albumból befolyó bevétel is eltűnt) az együttes feloszlásához vezetett, két évre eltűntek. Az 1986-os újraalakulást követő évben kiadták a Suffer című albumot, amelynek átütő sikere révén a banda visszatért a punkközösségbe.

Az 1989-es No Control, az 1990-es Against the Grain és az 1992-es Generator pedig tovább növelte a népszerűségüket. A Generator megjelenése előtti évben Pete Finestone elhagyta az együttest, hogy a The Fishermenben folytathassa a pályafutását, a helyét pedig Bobby Schayer foglalta el. 1993-ban megjelentették Recipe for Hate című, hetedik albumukat, 1994-ben pedig a Stranger Than Fictiont, amelyet követően Brett kilépett a csapatból. Helyére a Minor Threat és a Dag Nasty együttesek korábbi gitárosa, Brian Baker került. A dalszövegíró munka, amelyet korábban Greg Graffin és Brett közösen végzett, előbbire maradt.

A Bad Religion három újabb albuma, a The Gray Race, a No Substance és a The New America közül csak az első volt igazán sikeres. Bobby Schayer rosszabbodó vállsérülése miatt kénytelen volt felhagyni a dobolással, így a csapatba egy új dobos került Brooks Wackerman a (Suicidal Tendencies korábbi tagja) személyében. A The Process Of Belief megjelenését megelőzően Brett visszatért, így a zenakarnak összesen három szóló-, illetőleg ritmusgitárosa lett. A megváltozott hangzás és a közös dalszerző munka a 2004-ben megjelent The Empire Strikes First című albumon is éreztette a hatását. A két új album a rajongók és a kritikusok körében egyaránt sikert aratott. 2007-ben adták ki a New Maps Of Hellt, mely az együttes legsikeresebb lemezévé vált.

Számos modern rock és punk zenekar, mint a Blink-182, a D.I., a Death By Stereo, a Fall Out Boy, a My Chemical Romance, a NOFX, a The Offspring, a Pennywise, a Rancid, a Rise Against, a Starving Millionaires, a The Unseen, valamint az Avenged Sevenfold heavy metal zenekar is azt állítja, hogy a Bad Religion hatást gyakorolt a zenéjükre. A The Gray Race a kilencedik albumuk, amely 1996-ban jelent meg. Bár nem volt olyan sikeres, mint a Stranger Than Fiction vagy a rajongók által legjobbnak tartott Suffer, a Brett nélküli időszakból ez az egy lemez lett jó. Nem véletlen, hogy 2008-ban újra kiadták. Az album legismertebb dala az A Walk.

Tracklist:
01. The Gray Race
02. Them and Us
03. A Walk
04. Parallel
05. Punk Rock Song
06. Empty Causes
07. Nobody Listens
08. Pity the Dead
09. Spirit Shine
10. The Streets of America
11. Ten in 2010
12. Victory
13. Drunk Sincerity
14. Come Join Us
15. Cease


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.02.02