148
Fogarassy Zoltán (közread.): Utazásom leírása. Vágovits Károly naplója /1907-1910/
Borbély Tamás ajánlata

fogarassy-zoltan-utazasom-leirasa

A győri születésű Vágovits Károly (1886-1959) tengerészként szolgált az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájában 1906 és 1910 között. 1908 októbere és 1909 szeptembere között a monarchia pekingi katonai őrségének tagja volt. Az ő kalandos utazásáról készült naplója 2022-ben jelent meg magánkiadásban. Az eredeti napló ma unokája tulajdonában van. A naplót dédunokája, Fogarassy Zoltán adta közre.

A Győrből származó tengerész Pólából indult a többéves utazásra, melynek keretében érintették többek között Krétát, Egyiptomot, az Arab-félszigetet, Srí Lankát, a Fülöp-szigeteket, Indonéziát, Thaiföldet, Vietnámot, Kínát, Mandzsúriát, Koreát és Japánt. A naplóban hosszabb-rövidebb bejegyzéseket találunk olyan távoli városokról, mint például Szingapúr, Saigon, Bangkok, Nagaszaki vagy Hongkong. Ezekre a helyekre ebben az időszakban még csak nagyon kevesen juthattak el Magyarországról. Kuriózum továbbá a naplóban található korabeli képeslapok, fotók, térkép- és levélrészletek közreadása, melyek megragadhatóvá teszik, mit is láthatott, mit tapasztalhatott az utazó a századfordulót követő évek távol-keleti vidékein. A közzétett dokumentumokban továbbá számos információra is bukkanhatunk a tengerész mindennapjaival kapcsolatban.

A kötet utolsó fejezetében a Vágovits család történetének vázlata olvasható. Ebből kiderült, honnan származott a család, valamint a Győrben töltött évtizedekről is részletesen olvashatunk. A kötet végén térképen is láthatók Vágovits Károly utazásai, segítve az olvasó tájékozódását, eligazodását.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.01.30