80
Lily Archer: Mérgezett Almák
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

lily-archer-mergezett-almak

Lily Archer eddigi élete során sok mostohaanyával találkozott már. Voltak köztük kedvesek, de voltak rosszindulatúak is. Ez adja a Mérgezett Almák című első regényének alapját, amelyben okos, ravasz humorú történetet mesél el egy – sokszor a családi kötelékeknél is erősebb – barátságról.

Senkit ne tévesszen meg a cím, nem egy modern tündérmesét kapunk, hanem egy ízig-vérig mai ifjúsági regényt. Miről is szól voltaképp ez a történet? Három diáklányról, akiknek betegség vagy hűtlen apuka miatt egyik napról a másikra felborul az élete, míg végül mindhárman egy előkelő bentlakásos magániskolában, a messzi Massachusettsben található Putnam Mount McKinsey-ben kötnek ki (mindebben némi segítséget nyújtanak „kedves” újdonsült mostohaanyukáik is), változó lelkesedéssel tekintve az előttük álló iskolaévekre.

A váltakozó nézőpontú történetmesélés remekül mutatja be hőseinket: az édesanyját gyászoló Alice-t, az elkényeztetett Reena-t és a könyvmoly Molly-t. Hármójuk szemszögéből ismerjük meg az eseményeket, a vállukra nehezedő terheket: a gyász feldolgozását, az anyát, aki nem tudja elfogadni, hogy volt férje újra rátalált a boldogságra, az apát, aki új kapcsolatáért képes elhanyagolni a lányát, a mostohák szúrkálódásait, piszkálódásait, a Molly és húga kapcsolatában történt változásokat, ami szintén a mostohaanyjuknak köszönhető. Sajnos ezek mind-mind súlyos problémák, amelyek nagy törést okozhatnak egy gyermek vagy egy tinédzser életében, főleg, ha senki nincs, akihez tanácsért fordulhatnának.

Sok mindennek kell történnie ahhoz, hogy egymástól ennyire eltérő stílusú és érdeklődésű lányok egymásra találjanak, barátságot kössenek, majd megalapítsák a Mérgezett Almák társaságát. Mindezek ellenére élik a tinédzserek mindennapi életét. Ugyanazok a problémák foglalkoztatják őket, mint bármelyik, velük egyidős lányt: a felnőtté válás, az előbbre jutás, az álmok beteljesedése és természetesen a pasik. A helyzetüket csak nehezítik a megfelelő kommunikáció hiánya miatti felesleges sértődések és veszekedések, valamint az új helyre való beilleszkedéssel járó nehézségek.

Ugyan maguknak a szülőknek és mostoháknak kevesebb szerep jut a regényben, de ezzel a kevéssel is találóan sikerült bemutatnia a szerzőnek olyan karaktereket, akik bizony sűrűn visszatérő szereplői a való életnek is. Mindeközben pedig a lányok próbálnak talpon maradni a számukra teljesen új helyzetben. Ebben csak az ad erőt számukra, hogy tudják, számíthatnak egymásra, és még a céljukat is el kell érniük, amit a Mérgezett Almák társaságában kitűztek maguk elé: bosszút állni a mostohájukon. Hogy sikerrel járnak-e, a regény végéig kiderül. Mindenesetre a szerző egy meglepő fordulattal zárja a történetet.

Bátran merem ajánlani bárkinek, aki iskolai kalandokról, szerelmekről, családi nehézségekkel küzdő tizenévesekről szeretne olvasni, vagy ilyen témájú könyvet egy tizenéves gyerkőc kezébe adni. Nem csak mostoháknak ajánlott.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.01.30