82
Balogh Róbert: Várból várba
Gősy Gáborné ajánlata

balogh-robert-varbol-varba

Meseszerű történet keretében ismerkedhetünk meg Bálint és Gazsi, a két 9 éves ikerfiú és nagymamájuk dunántúli kirándulásai során felkeresett várakkal.

Bálint naplójában nagy képzelőerején keresztül életre kel a múlt a meglátogatott várfalak között, és úgy éli meg a kirándulásokat, mintha időutazásokat tenne. Fantáziája segítségével a két iker visszarepül a múltba, hogy részese legyen a várak korabeli életének.

Megismerhetjük Dunaföldvárat, amelyet a törökök is, labancok is ostromoltak, Simontornyát, amelynek öregtornyát mocsár vette körül, az védte az ellenségtől egykor. Ebben a fejezetben megismerhetjük a különböző várbeli tisztségeket, és az uradalom részeit.

Az Árpádkori Pécsváradot meglátogatva a Kószavárban megtudhatjuk, hogyan falazták a középkorban a vár kútját, hogyan épült az apátság. Az ősmagyarok harci technikájával Kaposmérőn ismerkedhet meg a két iker, mikor képzeletben régi nomád lovasokkal találkoznak. A szigetvári kiránduláson Zrínyi Miklósról és Szulejmán szultánról tudhatunk meg érdekességeket. Az ozorai várat meglátogatva a várbörtönt és a lovagi viseletet, a lovagi tornát ismerhetjük meg. A márévárai kiránduláson pedig – amely egy igazi erdei lovagvárba repítette vissza a fiúkat az időben – az aranymosás folyamatáról szerezhetünk tudomást.

Az ikrek jártak még a siklósi várban és a mohácsi csatatéren is, tehát bebarangolták nagymamájuk vezetésével a Dunántúl fontos középkori várait.

Ajánlom a könyvet a középkor iránt érdeklődő, 10 év körüli gyerekeknek, akik humoros, érdekes történetek által juthatnak történelmi ismeretekhez ebből a meseregényből.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.01.23