68
Daniel Gimeno (összeáll.): Kelták és vikingek (Nagy civilizációk)
Lőrincz Szimonetta ajánlata

daniel-gimeno-keltak-es-vikingek

A Kossuth Kiadó ókori civilizációkat bemutató sorozatának 8. kötete a kelta és a viking kultúrát mutatja be négy fejezetre osztva.

A kelták a Kr. e. V. században kezdtek terjeszkedni, amikor már lezajlott a folyamat, amely létrehozta a késő vaskori, egységes nyelvű, gazdaságilag is egységesnek tűnő kelta kultúrát. A kelták – ezek a rendkívüli fémművesek és ékszerészek, vándorok, földművesek és harcosok – kezdetben Európa közepét uralták, majd Európa-szerte tovább terjeszkedtek, alkalmazkodva a különböző földrajzi adottságokhoz. Befolyásukat Wales és az Ír-sziget felé is kiterjesztették, ahol önállóságuk a leghosszabb ideig maradhatott fenn. Róma terjeszkedése gyengítette meg őket, és négy évszázaddal később elvesztették függetlenségüket.

A vikingek Kr. u. 1000 körül elérték hajóikkal Amerika partjait is, ahol rövid időre letelepedtek, és Új-Fundland szigetén megalapították az első települést. Két századdal korábban a viking harcosok a keresztény Európa partjait ostromolták. A vikingek történelme heves és lelkesítő, számos nagyszerű személyiséggel van tele, akik mitológiájukban hatalmas hősökké váltak. Legnagyobb isteneik Ász, Odin, Thor és Frey, legnagyobb felfedezőik Vörös Erik, Eriksson, Rurik és Arnarson voltak.

A kelták és a vikingek, akiknek nyoma máig fennmaradt, kalandok és legendák, hódítások és nagy városok alapítása, szárazföldi hadjáratok és tengerentúli felfedezések között az európai civilizációk egységes fejlődésének felfedezésére invitálnak bennünket. A színes ábrákkal és képekkel gazdagon illusztrált kötetet kronológia és az idegen kifejezéseket magyarázó kislexikon zárja.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.01.16