91
Richard Bach: Jonathan, a sirály
Szabados Éva ajánlata

richard-bach-jonathan-a-siraly

Jonathannak, az igazi Sirálynak, aki ott él mindannyiunkban.” A kisregény hőse Jonathan Livingston, egy különleges madár, aki nem elégszik meg azzal, hogy élete csak a létfenntartásért folyó hajszával teljen, mint a többi sirálynak, hanem felébred benne a vágy, hogy megismerje képessége végső határait, és kiteljesítse önmagát.

A tökéletesség eszméjét a repülésben találja meg. Naponta kitartóan gyakorol, egyre nagyobb magasságokat hódít meg, és egyre nagyobb sebbeséget ér el. Küzdelmes harcok árán megtanul uralkodni a teste fölött, és véghez viszi azt, ami addig lehetetlennek tűnt. Tudását szeretné megosztani a többi sirállyal, ám a raj mint törvényszegőt kiveti magából. Ám számkivetettként is folytatja a tanulást, és hamarosan találkozik két fénylő tollú sirállyal, akik egy új világot és új kihívásokat mutatnak neki.

Richard Bach 1936-ban született az Egyesült Államokban. Dolgozott a haditengerészetnél, majd pilótaként szolgált, 1960-tól műrepülő lett. Könyvei, melyekben a repülés mindig fontos, metaforikus elemként szerepel, széles körben ismertté tették. Gyakran valós vagy szimbolikus önéletrajzi elemeket tartalmaznak, és mindegyikben a látszólagos anyagi korlátok legyőzéséről, a hétköznapiságból való kiemelkedésről és a fejlődés lehetőségéről ír. Életfilozófiája szerint azért jöttünk ebbe a világba, hogy felfedezzünk, örüljünk, tanuljunk és megosszuk tapasztalatainkat embertársainkkal, valamint hogy megtanuljunk szeretni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.01.16