81
A lator
Szabó Szilvia ajánlata

a-lator

Az 1980-ban készült olasz A lator egy hitetlen és a Megváltó különös találkozásait mutatja be sok humorral és bölcsességgel.

A kultikus regényből készült film Jézus korában játszódik. Kaleb (Enrico Montesano), a fiatal csavargó Palesztina falvait járva különféle vásárokon lép fel bűvészmutatványaival, vagy árulja a maga készítette csodatévő szereket, ezenkívül kisebb csalásokból, lopásokból él. Ő egy szajha fia, akit anyja korán elkergetett otthonról, azóta vándorol. Nyomon követhetjük leleményes ötleteit annak érdekében, hogy hozzájusson a napi betevőhöz. Ennek érdekében mind talpraesettségét, mind férfias vonzerejét, mind pedig gátlástalanságát kihasználja. Egyszer hopp, másszor kopp, vagyis néha ugyan szerencséje akad, legközelebb viszont azok a leleményesebbek, akiknek épp túl szeretne járni az eszén. Útja során aztán szerelmétől, Deborától (Edwige Fenech), a dús keblű kurtizántól megtudja, hogy százak és százak követnek egy másik csodatévőt, akit Jézusnak hívnak. A lányt is ez a különös képességekkel megáldott, titokzatos ember gyógyította ki a leprából.

Debora az útszéli csavargó, a hitetlen Kaleb társává szegődik, aki elhatározza, hogy megnézi Jézus (Claudio Cassinelli) sokat emlegetett híres mutatványait. Egyszer beszemtelenkedik egy lakodalomba, ahol az egyik vendég borrá változtatja a korsók vizét. Kiderül, hogy a csodatevő nem más, mint a Názáreti. A bor vízzé változtatása ugyan nem nagy szám Kaleb szemében, hisz ezt a trükköt ő is csinálta már, ám a vízen járás és a gyógyítás lenyűgözi. Kaleb továbbra sem hisz a csodákban, mégsem tud szabadulni a Mester varázsától, ráadásul az ő csodatételeibe ütközik állandóan. Mindazonáltal úgy találja, hogy Jézusnak kevés érzéke van a bizniszhez, ezért elhatározza, hogy felkeresi a Gecsemáné kertben, hogy felajánlja neki üzleti segítségét.

Jézus ilyetén felfogása és ábrázolása botrányosnak számított az eredeti regényben, amelyet a film rendezője, Pasquale Festa Campanile írt, de amikor filmvásznon is feldolgozta a történetet, ezen ellentmondásos részek élét jelentősen tompította. Kaleb végül kereszten végzi példaképe mellett egy régi rablás miatt. Összességében a kegyetlen humor érdekes kettősséget alkot a Jézus körül kikristályosodó, jóval komolyabb üzenettel. Pasquale Festa Campanile alkotása a jól ismert történetet szokatlan, humoros szemszögből tálalja, amit az Oscar-díjas Ennio Morricone zenei aláfestése kísér.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.01.12