92
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Pusztainé Perczel Petronella ajánlata

catherynne-m-valente-a-lany-aki-korulhajozta-tunderfoldet

Catherynne M. Valente, a kötet írónője ismét valami nem átlagos történettel örvendezteti meg olvasóját. A fantáziadús meseregény főszereplője a tizenkét esztendős Szeptember, akit a Zöld Szél elragad otthonából, és Tündérföldre repíti. Ám ebben a mesebeli birodalomban semmi sem olyan, ahogyan azt a mesékből a főhős megismerhette, az élet nagyon is valószerű. A Márkinőnek nevezett uralkodó kegyetlen zsarnok, aki egy igen furcsa szerzet, már rég megfosztotta alattvalóit csodás erejüktől: a tündérek szárnyait vastag láncok szorítják le, a boszorkányok varázspálcájuk nélkül tengődnek, a hatalmas oroszlántestőrök hipnotikus álomban hajtják végre úrnőjük gonosz utasításait. A kislány azonban tenni akar a zsarnokság ellen, és harca készen (egy csavarkulccsal a derekán és egy üveggolyóval a zsebében) elképesztő kalandok hosszú sorát indítja el. Elsőként a boszorkányok varázspálcájának (ami ez esetben egy fakanál) visszaszerzéséért indul útnak.

A szereplők között találunk például repülő leopárdokat, kék bőrű máridokat, csordákban élő velocipédeket, valamint a helyszínek és események is az írónő feneketlen fantáziáját dicsérik. Kalandjai éppoly különösek és időként rémisztőek, mint az a világ, ahová csöppent: bajba került jó barátai és segítői (az A-tól Ly-ig névre hallgató, egy könyvtár és egy sárkány házasságából született könyvgyík) megmentéséért cserébe megfosztják az árnyékától, elveszíti a haját, a Rémgyapjú-erdőbe érve maga is hajszál híján földhöz kötött, göcsörtös fává válik, találkozik a halálával (de sikerül álomba ringatnia), ám mind közül számára a legszörnyűbb az, hogy az úrnővel szemben nem mondhat nemet, engedelmeskednie kell kegyetlen parancsának. A történet végére (mint minden jó mesében) az erők kiegyenlítődnek, fény derül a Márkinő gonosz tetteinek valódi indítékára, tündérföld lakói ismét szabadok lesznek, és Szeptember sorsa is rendeződni látszik.

A páratlan képzelőerővel bonyolított, egyszerre költői szépségű, mégis valóságos, helyenként a komoly mondanivalót humorral ellensúlyozó, szokatlan meseszövésű történet nagyszerű olvasmány gyereknek-felnőttnek egyaránt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.01.02