88
Ranschburg Jenő: Gyerekségek
Tolnai Gáborné ajánlata

ranschburg-jeno-gyereksegek

A neves gyermekpszichológus, Ranschburg Jenő Gyerekségek című kötetének verseiben egy óvodáskorú kisfiú beszél álmairól, titkos gondolatairól és a családi ügyekről. Átéli mindazt, amit a legtöbb kortársa ma Magyarországon átél: nagyapja halálát, szülei házasságának felbomlását, édesanyja második házasságát. Az ő szavain keresztül feltárul egy kis része a mai óvodáskorú gyermek érzelem- és gondolatvilágának.

Egész életemben két dolog érdekelt igazán: a világ megértésének, átélésének sajátos gyermeki formái és az irodalom. Ha meggondoljuk, ez a kettő nincs is olyan távol egymástól, mint első pillanatra hisszük...” A neves gyermekpszichológus versei könnyen utat találnak csemetéink szívéhez, hiszen a gyerekek saját szavaikra, érzéseikre ismernek bennük. A szülőknek pedig „kötelező olvasmány” ez a kis kötet, amely sokat segít abban, hogy megértsék a kicsik gondolkodásmódját. Bizony egy gyerek másképp látja a világot, és ezt felismerni cseppet sem „gyerekség”...

Többünk véleménye szerint a kötet nagy segítség a szülőknek is, hiszen a versek segítenek megérteni a gyermeki gondolkodásmódot, és ezzel egyrészt közelebb kerülhetünk gyermekeinkhez, másrészt könnyebb megoldani egyes problémákat. Éppen ezért gyerekeknek és szülőknek egyaránt ajánlom.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.12.26