190
Hermann Róbert: Pákozdtól Schwechatig
Borbély Tamás ajánlata

hermann-robert-pakozdtol-schwechatig

2023-ban jelent meg Hermann Róbert történész legújabb kötete, amelyben a téma talán legismertebb kutatója átfogó képet nyújt a forradalmi magyar kormány és az általa felállított új magyar haderő első nagy próbatételéről, a Josip Jellačić horvát bán, cs. kir. altábornagy csapatai ellen vívott, 1848. őszi dunántúli és alsó-ausztriai hadműveletekről.

A mű az előzmények között kitér többek között a horvát-magyar viszonyra, a Batthyány-kormány hadseregszervező és honvédelmi intézkedéseire, valamint a katonai előkészületekre. Ezt követően az 1848. szeptember 11. és október 30. közötti mintegy másfél hónap hadműveleteinek bemutatása olvasható a kötet lapjain. A frissen szervezett magyar honvédsereg először megállította Jellačić támadó hadseregét a Dunántúlon, majd az 1848. október 6-i bécsi forradalmat követően kiűzte őket az országból. A hadműveletek eredményeként október második hetének végére a Dunántúlon már nem állomásoztak ellenséges csapatok. Részletesen olvashatunk továbbá a Dél-Dunántúl felszabadításáról, az alsó-ausztriai hadjáratról, illetve a schwechati csatáról is. A kötet helyismereti szempontból ugyancsak fontos munka, hiszen külön fejezet foglalkozik a nyugat-dunántúli hadműveletekkel, melyek mindenekelőtt Moson, Sopron és Vas vármegyéket érintették.

Hermann Róbert kötetét gazdag szövegközi képanyag, hadműveleti térképek és képmelléklet színesítik. Mindezek segítik a magyar hadtörténet egyik legjelentősebb időszakának megértését, az események közötti tájékozódást.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.12.26