187
Keppel Márton: Hefter László
Dr. Borbély Tamás ajánlata

keppel-marton-hefter-laszlo

A Hefter László életéről, munkásságáról és művészetéről szóló kötet 2023-ban jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia gondozásában. A Győrhöz, valamint Pannonhalmához kötődő, Ferenczy-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően. A művész az Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1975-ben, majd Győrött telepedett le, ahol önálló műhelyt rendezett be. 2007-ben pedig megnyitotta Pannonhalmán a Hefter Galériát és Stúdiót, ami az elmúlt másfél évtizedben a város művészeti és kulturális életének szerves részévé vált.

Hefter László üvegablakai számos egyházi, köz- és magánépületben láthatók. Dolgozott többek között a Pannonhalmi Főapátság, a Mátyás-templom, az Országház és a Szegedi Dóm üvegablakainak megújításán és számos, Róth Miksához köthető ólmozott üvegablak restaurálásán. További munkái Győrött és Pannonhalmán számos magán- és középületben, illetve közterületeken is láthatók. A kötet megállapítása szerint „egyéni művészi kifejezésmódjában modernista, a szakma gyakorlásában tradicionalista”. Hefter László mindezek mellett tanárként is átadhatta tudását, tapasztalatát a következő generációk számára.

A Keppel Márton szerkesztésében megjelent kötet első fejezetében „Fénnyel és üveggel: Hefter László munkássága” címmel találunk tanulmányt, majd a következő fejezetben a művésszel készült interjú olvasható. A kötet legnagyobb részében a művek láthatók, külön egységként kezelve az építészeti üvegmunkákat, az autonóm üvegképeket, illetve a restaurátori munkákat. A függelékben olvasható Hefter László életrajza, majd tanulmányairól, díjairól, kiállításairól, műveiről készült jegyzékek, válogatások. Szintén a függelékben található a művészről korábban készült megjelenések, hosszabb-rövidebb írások felsorolása.

A könyvtár online kulturális magazinja, a Győri Szalon a 22. Győri Könyvszalonon bemutatott kötet alkalmából interjút készített Hefter Lászlóval, amely itt olvasható.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.12.19