176
Czapáry-Martincsevics András: Katakombák magyarja
Bartha Annamária ajánlata

czapary-martincsevics-andras-katakombak-magyarja

Czapáry-Martincsevics András Mécs László (1895-1978) premontrei szerzetes, pap-költő 1945 és 1978 közötti életútját igyekezett rekonstruálni az állambiztonsági szervek megfigyelési dokumentumai alapján. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában 161 iratanyagban található említés Mécs Lászlóról, ami közel 40.000 oldalnyi anyagot jelentett, a kötet ebből közöl válogatást. A kiadványban szereplő jelentésekből azonban nemcsak Mécs László személyére és életútjára vonatkozó adatokat találunk, hanem sokat elárul a Rákosi-, majd a Kádár-korszak világáról, a korabeli egyház helyzetéről, illetve azokról a papokról is, akik besúgóként, ügynökként szolgálták a rendszert.

A kötetben a vizsgálati és objektumdossziék anyagán kívül helyet kapott Mécs László életrajza, valamint néhány kor- és életrajz. Tartalmaz három ajánlást Korzenszky M. Richárd OSB tihanyi emeritus perjeltől (aki még személyesen ismerte Mécs Lászlót), Balogh P. Piusz O.Praem gödöllői premontrei apáttól és Fazakas Z. Márton O.Praem csornai premontrei apáttól. Ezt követi a jászóvári (gödöllői) és csornai premontrei rend vázlatos története 1945 előtt és után, majd a bencés rend vázlatos története 1945 előtt és után, hiszen bár premontrei szerzetes volt, bencés rendiek is bújtatták az üldöztetése idején, majd az 1960-as években a pannonhalmi bencések fogadták be, itt halt meg 1978-ban. Csornán emlékszobát rendeztek be tiszteletére. A függelékben pedig mellékletek, képjegyzék és a felhasznált irodalom listája mellett egy névmutató is segíti az olvasót eligazodni a közel 280 oldalt kitevő könyvben.

A Mécs László megfigyelési dokumentumai nemcsak a szűk szakma számára lehet érdekes, hanem a szélesebb olvasóközönségnek is. A tudományos alaposság mellett, amit közel 700 lábjegyzet bizonyít, a szerző törekedett az olvasmányos stílusra. A kötetet számos fénykép is színesíti; Mécs László életének állomásai mellett a rendek apátjairól, valamint a közölt életrajzoknál is közöl fotókat, illetve néhány fontosabb dokumentum másolata is megtekinthető. A belső boríton Mécs László a könyv címét is adó Katakombák magyarja című versének kézirata látható, az utolsó oldalon az átirata is olvasható.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.12.05