59
Gömör Béla: "zseni érkezik" - Dr. Kelemen Endre, 1921-2000, hematológus élettörténete
Elérhető könyvtárunkban

Dr. ​Kelemen Endre 1921. január 17-én született Szekszárdon. 1938 szeptemberétől a Budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem orvoskarának hallgatója. Túlélte a bori munkaszolgálatot és 1945. május 12-én megszerezte orvosi diplomáját. 12 és fél évig Szegeden az I. Belgyógyászati Klinikán, 9 és fél éven át az Orvostovábbképző Intézetben, aztán majd negyedszázadon át a SOTE I. Belgyógyászati Klinikán működött, végezetül 1992-től az OVHI-ban. A Széchenyi-díjas tudós 2000. január 30-án Budapesten halálozott el.
Az egész világon elkönyvelt, hogy munkatársaival ő fedezte fel a thrombopoetint, a vérlemezkék számát emelni képes faktort. Szegeden az 1956-os forradalomban történt szerepvállalása miatt a zseniális tudóst és kiváló orvost a rendszerváltozásig politikai üldözötté tette, aki emiatt az egyetemeken nem oktathatott. Mégis hazánkban az ő vezetése alatt valósultak meg az első csontvelőátültetések.
A kötet eddig soha nem látott levéltári dokumentumok sorával mutatja be Kelemen Endre élettörténetét. Tizenhatan szolgáltattak személyes emlékezést róla, továbbá a róla készített TV dokumentum-filmben elmondott személyes, őszinte vallomása, szinte szóról-szóra ismertetésre kerül.

2023.12.05