92
Utánam, srácok!
Gősy Gáborné ajánlata

utanam-sracok

Berkes Péter regényéből Várkonyi Mátyás írt forgatókönyvet. Az ifjúsági film zenéjét a 70-es években népszerű Generál együttes énekelte. Az ötrészes tévéfilmsorozat 2006-ban jelent meg DVD-n. A főszereplő gyermekszínészek között találkozhatunk más, korabeli ifjúsági és gyermekfilmekből ismerős nevekkel: Berkes Zoltán, Szergej Jelisztratov, Berkes Gábor, Kovács Krisztián.

A lakótelepi iskola 7. osztályosai iskolán kívül két, egymással szemben álló gyermekcsoportot alkotnak. Vezetőik az ezermester Bogdán Andris és a verekedéssel népszerűséget kivívó Lada Jocó. A két csapat különböző trükkökkel tör borsot egymás orra alá. Andrisék spriccelő rakétával és csodabiciklivel keltik fel az ellenséges csapat érdeklődését, Ladáék kötekedéssel, verekedéssel válaszolnak a trükkökre.

Az osztályban sorra eltűnnek kisebb játékok és tárgyak. Bogdán Andris BFK úr, a mesterdetektív segítségével leplezi le a tolvajt. A lopott holmik rejtekhelyére azonban csak a film végén derül fény. A gyerekeket közben egy a vasgyár udvarán álló, használaton kívüli villamos tartja izgalomban. Sikerül megszerezniük, és felállítaniuk Bagolyék városszéli telkén, és ötletes technikai csapdákkal távol tartani tőle az érdeklődő „ellenséges bandát”.

A film végén egy szabályos bokszmérkőzés hozza össze a gyerekeket egy szurkolótáborba. Ajánlom általános iskolásoknak, akik ma is ugyanúgy „bandákban” játszanak, mint tették azt a gyerekek régen.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.11.24