160
Erich Kästner: Május 35.
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

erich-kastner-majus-35

Egyetlen nap történetét mondja el az ifjúságnak szánt, de felnőtt olvasók számára is rendkívüli szórakoztató mű. Május 35-én minden lehetséges. Erich Kästner szinte mindent a képzelet játékára bíz, meglepőbbnél meglepőbb ötletekkel kápráztatja el az olvasót.

A keretet a főhősnek, Konrádnak és nagybátyjának, Ringelhuth gyógyszerésznek a csodálatos utazása adja. Konrádnak dolgozatot kell írnia a Csendes-óceánról. Mivel jól számol, így nem lehet fantáziája. Hogy megírhassa a dolgozatot, egy emberi hangon beszélő, fekete ló segítségével, egy délután alatt megjárják az óceánt.

Útközben eljutnak Eldorádóba, a lusták automatizált országába, majd megtekintik ennek ellenképét, Elektropolist is. Itt az automatizáció azt a célt szolgálja, hogy mindenki szórakozásból dolgozzék. A történelmi görbe tükör éppúgy része ennek a szórakoztató játéknak, mint a feje tetejére állított világ, ahol a gyerekek igen sikeres nevelési módszereket alkalmaznak elvetemült szülőkkel szemben.

Konrád és Ringelhuth gyógyszerész az egyenlítő fémszalagján lovagolva végül elérik az óceánt. A Nyugati Bejárónál majmok fülsiketítő üdvrivalgása fogadja őket, tigrisek, cethalak, emberevők közé keverednek; kacagtató kalandjaikat a fekete ló házassága tetézi be. Konrád hazatérve gyorsan meg is írja a dolgozatot. Az éktelen helyesírási hibákkal tarkított fogalmazványból azonban a "beavatatlanok" már nem tudhatják, hogy Konrád valóban ott járt az óceánnál, és éppen május 35-én...


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.10.24