163
Fabienne Moreau: A pezsgő nagyasszonya
Bogár Erika ajánlata

fabienne-moreau-a-pezsgo-nagyasszonya

Már a könyv első lapjairól kiderül, hogy Barbe Nicole Ponsardin, a későbbi Madame Clicquot, a könyv valóban élt főhőse különleges és tehetséges hölgy volt. Az ilyen emberek életét, jövőjét erősen meghatározza, hogy a családjuk támogató közeget jelent-e számukra, vagy a korszellemet elfogadva akadályozza fejlődésüket. Barbe gyermekkora, matematikai tehetségét felismerő édesapja védőszárnyai alatt, segítő szeretetben telt.

Apja, a kor elvárásainak megfelelően jó házassággal szerette volna biztosítani lánya jövőjét, de a jövendőbeli kiválasztásánál tekintettel volt az érzéseire is. Néhány évnyi boldogság után Barbe elveszíti szerető férjét. Apósa úgy gondolja, ez a fia jól működő üzletének, a Maison Clicquot-nak a végét jelenti. Ám Barbe, erejét összeszedve túllép a tragédián, és férje egyik fontos munkatársa személyében szövetségest találva elhatározza, hogy nem hagyja veszni mindazt, amin Francois haláláig dolgozott.

Barbe a napóleoni háborúk idején lát munkához, üzlettársaival és utazóügynökeivel. A könyvben kiemelkedő szerepet kapnak a levelek. Először üzleti ügyekről szóló, de személyes hangú üzeneteket olvashatunk. Ezekben a szereplők részletesen megtárgyalják a terveiket, a politikai, gazdasági helyzetet, hiszen, ahogy a cím is mutatja, Fabienne Moreau regénye nem romantikus mese, hanem egy asszony története, aki a hivatásaként foglalkozik férje örökségével.

Egy napon az üzleti levelek között érkezik egy más jellegű is, egy titokzatos feladótól, aki Barbe barátságát keresi. Amikor a két levelezőtárs végre találkozik, érdekes időugrás következik, melynek köszönhetően egy addig rejtegetett emléket ismerhetünk meg Barbe múltjából, a bortermelés miatt háttérbe szorult érzelmi életéről. Majd, ahogy a regényidő halad, a történelmi háttér ismertetése mellett tovább alakul Barbe családjának és üzletének sorsa.

A levelekben található részletes leírások mellett a szerző elsősorban a pezsgőkészítés, illetve a nagy jelentőségű kereskedelem és szállítás bemutatására koncentrál. A főhős magánélete csak  érintőlegesen, közbevetésként kerül bemutatásra. Emiatt néha lelassul, máskor felgyorsul a regény ritmusa, nagy időbeli ugrásokkal telnek el évek. Barbe alakjának köszönhetően a regényt különleges báj hatja át, még az üzleti tevékenység bemutatása sem tűnik száraznak. A történet a vége felé közeledve érdekes fordulatot vesz, gyengéddé, érzelmessé válik, és utolsó szakaszában az olvasó megismerheti Barbe legbensőbb titkát is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.10.24