162
Dávid Ádám: Millennium expressz 1. - A potyautas
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

david-adam-millennium-expressz-a-potyautas

Dávid Ádám Millennium expressz című trilógiájának főszereplője egy gőzvonat, amely bármilyen sínen képes közlekedni, és különlegessége, hogy tudja, mikor, hol kerül egy gyerek bajba, és masinisztájától függetlenül a megmentendő ifjú felé veszi az útját.

A potyautas című első kötet a századforduló idején játszódik, 1896-ban, Magyarország fennállásának ezredik évfordulóján és az első újkori olimpia idején. A történet Teri megmentésével kezdődik. Teri fényképezni szökik el a nevelőnőjétől, aki a szülők távollétében vigyáz a lányra. Azonban egyik új ismerőse, egy fiú tőrbe csalja. Az akkor még kamaszlány Mattyasovszky Teréz (aki egyébként létező személy volt, Zsolnay Vilmos unokája és fotóművész) épp egy Randássy névre hallgató emberrabló elől menekül, amikor az Oktogonnál felveszi a számtalan árva gyerek és életveszélybe került fiatal lakhelyéül szolgáló Millennium expressz. A szerelvény vezetője Kazán, kinek elvesztett karját furmányos, zongorahúrokból és egyéb alkatrészekből készített szerkezet pótolja, vállalja, hogy eljuttatja Terit szüleihez, akik most Párizsban tartózkodnak, s közben még Randássytól is megvédi.

A vonaton furcsa társaság él együtt: Árpi, aki időnként segít Kazánnak, a folyton fontoskodó Dezső, a kicsiket tanító Gitka, Zsiga, aki később Teri legjobb barátja lesz, Miska, a nagydarab cigány fiú és még sok tizenéves árva kölyök. Igaz, hogy Kazán vállalta az árva gyerekek felnevelését, de gondozásukban és ellátásukban fontos szerep jut Lujzi mamának, az idős bábaasszonynak is. Az út során a vonatra kerül Ady Bandi is, aki a Dunába esett, és Hajós Alfréd, aki kimentette a fiatal költőt, de emiatt veszélybe került az első olimpián való részvétele. Emiatt az expressz Párizs helyett Athén felé veszi az irányt, hogy Alfréd semmiképp ne maradjon le a versenyről. Ezen a vonaton bármit lehet csinálni, van rajta hálókocsi, konyha, kacatkocsi, sötétkamra, ahol Teri előhívhatja fotóit, könyvtárkocsi, ahol Ziegler (Gárdonyi) Géza tanítja a gyerekeket, sőt még tartálykocsi is, így Hajós Alfrédnak sem kell abbahagynia az úszás edzéseit.

A történet igyekszik mindvégig izgalmas és pörgős maradni. A szereplők számtalan helyszínt bejárnak, az athéni olimpián kívül megfordulnak Konstantinápolyban, Drakula gróf váránál, a Senki szigetén, tiszteletüket teszik a Ferenc József híd avatásánál, Godard kapitány ballonján, miközben Randássy és bandája fél Európán keresztül üldözi őket. Eközben betekinthetünk a kamaszok életébe is: cívódások, cikizések, szerelmek fűszerezik mindennapjaikat. A történet végére mindenre fény derül: eljut-e Teri a szüleihez, milyen kapcsolat fűzi egymáshoz Kazánt, Zsigát és Randássyt, hogy kerül Zsiga New York-ba. És merre visz tovább a Millennium expressz útja? Ha kíváncsi vagy, olvasd el a trilógia további két kötetét is!


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.10.17