141
Rakonczay Gábor: Átkelés a végtelenen
Sulyok Attiláné ajánlata

rakonczay-gabor-atkeles-a-vegtelenen

Az emberiség története során sokan nekivágtak az Atlanti-óceán hullámainak. Sokan megtették már az Európát és Amerikát elválasztó 6000 km-es távolságot, de egy magyar fiatalember olyan kalandra szánta el magát, amelyet előtte még senkinek sem sikerült véghezvinni. Rakonczay Gábor kétszeres Guinness világrekorder óceáni evezős, az amerikai Év Kalandja Díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa, négyszeres óceánátkelő magyar hajós. Rendszeresen tart előadásokat célmegvalósítással kapcsolatos beszámolóiról. Második könyve, az Átkelés a végtelenen 2013 szeptemberében jelent meg.

Rakonczay 2006-ban kezdte a hajózást párjával. Egyetemista korukban határozták el, hogy együtt váltják valóra álmukat, az Atlanti-óceán átevezését. A saját maguk építette hajóval 51 nap alatt sikerre vitték merész vállalkozásukat, ez máig világrekordnak számít. Következő nagy célja az lett, hogy a világon elsőként egyedül keljen át kenuval az Atlanti-óceánon, 2011. december 20-án vágott neki a hatezer km-es útnak. Az expedíció nem várt megpróbáltatásokat tartogatott számára: egy csaknem végzetes borulás következtében elázott és tönkrement a felszerelése, így az út több mint felét a külvilágtól elszigetelve, az életben maradásért küzdve kellett megtennie. De nem adta fel… Többméteres hullámok közt hánykolódott úgy, hogy esély sem volt a segítségre. A kis hajót az óceánjárók nem tudták érzékelni. Csak magára számíthatott, nem volt senki, aki megoldja helyette a felmerülő problémákat. A könyv legizgalmasabb része, amikor hajója február 6-án felborult, és majdnem örökre eltűnt. Ebben a reménytelen helyzetben kellett feltalálnia magát, és túlélni. A tanulság, hogy nincs tökéletesen vesztett helyzet, és a legkritikusabb élethelyzetek is megoldhatók!

Az utazás legnagyobb kihívásának a magány bizonyult. Sokat tanult a nyílt vízen töltött két hónap alatt. Az óceánon vagy együttműködsz a természettel, vagy véged! Március 25-én sikerült a hatvan napos kaland végén megérkeznie Antigua kikötőjébe. Rövidebb idő alatt teljesítette tervét, amivel világrekordot állított fel. Rendkívüli teljesítményének értékét növeli, hogy az út nagyobb részében, február 7-étől semmilyen kapcsolata nem volt a külvilággal. Gábor szerint nagyon fontos a cél felé menni, azt elérni, és a krízist megoldani bármilyen helyzetben. A legfontosabb, hogy nem baj, ha az ember hibázik, a lényeg, hogy fel tudjon állni belőle. Többé nem hitegeti magát azzal, hogy az élet végtelen. Ha az embernek van egy terve, egy álma, amit szeretne megvalósítani, muszáj azonnal nekikezdeni, akár most, ebben a pillanatban is, hogy még beleférjen az életébe, semmit sem szabad halogatni.

A könyv az út alatt vezetett hajónapló alapján íródott: feldolgozza az egész utat, végigköveti az óceánon történteket, a létért való küzdelmet. Foglalkozik céljaink elérésével, annak életünkre gyakorolt hatásával. A beszámolóban részt kapott a kaland utóélete is, az itthoni - nem túl kedvező - fogadtatással együtt. A könyv elmeséli, hogyan élte meg az életre szóló kalandot, és hogyan sikerült feldolgoznia a történteket. Magával ragadó és hiteles beszámoló az emberi akaraterőről, az élni akarásról, egy emberről, aki túlélte a lehetetlent. „A legmerészebb álmok is megvalósíthatóvá válnak, ha teszünk érte, mert mindannyiunk feladata átkelni önmagunk óceánján. Mindenkinek megvan a saját óceánja.” Példájából, akaraterejéből erőt meríthet bárki. Az embert próbáló küzdelemről szóló könyv nemcsak a hajózás iránt érdeklődőknek szól, hanem mindenkinek, aki aggódott érte, és azoknak is, akik nem hitték el, hogy ezt meg lehet valósítani. Egy gyermekkori álom megvalósítása a végtelen óceánon, egyedül…


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.10.17