151
Ez a fiúk sorsa
Bári Edit ajánlata

ez-a-fiuk-sorsa

Hiánypótló darab került a polcokra, amikor megjelent ez az 1993-as amerikai film, amely a forgatókönyv alapjául szolgáló regény szerzőjének, Tobias Wolffnak 1989-ben megjelent önéletrajzi ihletésű történetéből táplálkozik. Ez az életrajzi dráma igaz történetet dolgoz fel, ami elgondolkodtat arról, hogy a bennünket ért érzelmi, értelmi és fizikai hatások miként tudják befolyásolni akaraterőnket, döntéseinket. Mindenkinek ajánlom a filmet, aki szereti az elmélkedésre inspiráló történeteket.

Az Ez a fiúk sorsa valójában az anyákról, a nőkről szól. Az 1950-es években kilépni a férfi válla mögül, dolgozni, és egyedül eltartani egy gyermeket egyenlő lehetett a halálos ítélettel. Tudta ezt más is, nem is volt rest élni és visszaélni vele... A 13 éves Tobias Wolf apa nélkül nőtt fel, kezelhetetlen és lázadó, kicsapják az iskolából, és állandóan bajba kerül. Édesanyja, Caroline elérkezettnek látja az időt, hogy fiának nevelőapát, magának férjet szerezzen. Hozzámegy Dwighthoz, a középkorú munkásemberhez, ám kiderül, hogy rosszul választott, mert a mostohaapa kegyetlenül bánik Tobiasszal, üti-veri őt. A fiú csak úgy szabadulhat meg kínzójától, ha bekerül egy bentlakásos iskolába.

Toby Wolff (Leonardo DiCaprio) láttatja velünk az őt egyedül nevelő anyja sorsát; a véletlen sodorja őket Seattle-be, ami az USA-ból nézve kis koszfészek, de anyja, Caroline Wolff Hansen (Ellen Barkin) még tovább megy egy férfi, Dwight Hansen (Robert de Niro) kedvéért. Hansen és gyerekei lakhelye nem éppen zsákfalu, de majdnem. A Sziklás-hegység közepén rejtett jelentéktelen kisváros (értsd falu) nem éppen a legjobb hely egy házasságba menekülő, kiszámíthatatlan férjének kiszolgáltatott nő számára.

Ezt a Hansenéknél töltött pár, nem túl jól végződő évet írja meg Tobias Wolff, és mutatja be saját példáján keresztül az egyedülálló nők akkori helyzetét és lehetőségeit. Toby Wolff népszerű amerikai szerzővé vált, és irodalmat tanít, Caroline Wolff, az író édesanyja később a League of Women Voters, vagyis a nők szavazati jogáért küzdő egyesület elnöke lett. A film érdekessége, hogy Robert De Niro olyan szerepben mutatkozik be, amely messze áll azoktól a karakterektől, amelyeket tőle megszoktunk. Ebben a filmben kegyetlen, zsarnokoskodó, testi és lelki terrort alkalmazó mostohaapát alakít, méghozzá remekül.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.10.13