187
Ernest Hemingway: Akiért a harang szól
Galambos Krisztina ajánlata

ernest-hemingway-akiert-a-harang-szol

Senki sem különálló sziget, minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja, ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyoldalt mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: Érted szól.” (John Donne)

Ha választhatnék, hogy kinek az életét élhetném meg, akkor valószínűleg Ernest Hemingway bőrébe bújnék. Mindvégig kalandos életet élt, részt vett az I. és II. világháborúban, a spanyol polgárháborúban önkéntes katona és haditudósító volt. Vadászott Afrika szavannáin és bikaviadalokra járt Spanyolországba. Pulitzer-díjat, majd egy évvel később, 1954-ben Nobel-díjat kapott Az öreg halász és a tenger című kisregényéért, amit nem tudott átvenni, mert repülőgépével lezuhant Afrika fölött. Komoly sérüléseket szenvedett, de túlélte a balesetet. Amatőr bokszoló volt és szeretett halászni. Mindez a féktelenség és nyugtalanság azonban felőrölte az életét. Házasságai nem sikerültek, alkoholizmusa és élete vége felé egyre súlyosbodó mániás depressziója végül 61 évesen öngyilkosságához vezettek. Persze ezek már árnyalják a képet, talán vannak, akik azt gondolják, mégsem volt irigylésre méltó, azok, akik hisznek a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” mesében. Hemingway intenzíven élte meg az életét, az örömét, bánatát, fájdalmait, és mindezeket regényeiben osztotta meg velünk.

Az Akiért a harang szól című regénye 1940-ben jelent meg. A szerző háborús élményeit, tapasztalatait felhasználva, a spanyol köztársaságiakkal rokonszenvezve, de amerikai nézőpontból meséli el történetét. A cselekmény főhőse egy fiatal amerikai, Robert Jordan, aki a spanyol polgárháborúban a Nemzetközi Brigádok tagjaként segíti az egyik gerillacsoportot. Feladata, hogy felrobbantson egy hidat az ellenséges vonalak mögött. A csoportban ismerkedik meg Mariával, tehát a szerelmi szál sem hiányzik. A regény már a kiadásakor nagy sikert aratott, a hónap könyvévé választották, heteken belül fél millió példányban kelt el. Sikere azóta is töretlen, Hemingway egyik legjobb műveként tartják számon. A regény elolvasásával nemcsak egy szép történettel leszünk gazdagabbak, megismerhetjük Spanyolország történetének ezt az időszakát, de sok bölcsességen gondolkodhatunk: „Kinek könnyebb vajon? Annak, aki hisz Istenben, vagy annak, aki félvállról veszi az egészet? A hit bátorít, mi azonban tudjuk, hogy nincs mitől félnünk. Csak akkor rossz a halál, ha elmulaszt valamit az ember. Csak akkor rossz, ha soká tart, s annyira fáj, hogy az ember elveszti a méltóságát.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.10.10