200
Mikó Csaba: Veszélyben a tölgy
Szabó Szilvia ajánlata

miko-csaba-veszelyben-a-tolgy

Az izgalmas kalandokban bővelkedő meseregény helyszíne Kerekerdő legnagyobb, legerősebb fája, a Nagy Tölgy. A rajta élő hatmillió fős bogártársadalom irányítója a becsületességéről közismert Szarv polgármester és a bogarak jólétét aljas eszközökkel befolyásoló, dúsgazdag vállalkozó, a forgalmas metropolisz hatalmas és gátlástalan üzletembere, Mobi Lajos. Ő lesz a fordulatokban bővelkedő cselekmény elindítója, amikor parancsot ad a fa alsó szintjén található kicsiny szerelőműhely bezáratására és tulajdonosa, Apostol, elfogatására. Ám a szentjánosbogár – barátai, a rendkívül vonzó, erős cincérlegény, Csápy, valamint a fa legügyesebb vájára, Kukac Kázmér segítségével – elszökik üldözői elől. A barátok elhatározzák, szembeszállnak Mobival, és elmennek Szarvhoz, hogy megkérjék: védje meg őket a vállalkozó határozatától.

Közben Fátyolkának, a polgármester lányának sem indul jobban a reggele. Oda kellene érniük az év egyik legfontosabb társasági eseményére, a Tavaszköszöntő Ünnepségre, azonban a sztráda burkolata rejtélyes és megmagyarázhatatlan okok miatt felszakad. Egyetlen esélyük maradt, hogy időben odaérjenek az év bulijára, ha letérnek a sztrádáról, és a Tiltott Zóna felé veszik az irányt. A kis állatkák tervének megvalósításában kapóra jön a hír, hogy a polgármester lányát, Fátyolkát autóbaleset éri, amelynek során kirepül a kocsiból, majd nyoma vész.

Ezt követően egymást érik a furábbnál furább események: a Nagy Tölgy kérge váratlanul megreped és ágai sorra elszáradnak, megmentése érdekében a polgármester mintha lemondana Fátyolkáról, mert visszarendeli a keresésére indított mentőexpedíciót, és minden bogarat közmunkára kötelez. A három jó barát elhatározza, kideríti, ki vagy mi áll a rejtélyes események hátterében, hová lett Fátyolka, milyen titokzatos betegség ütötte fel a fejét élőhelyükön, mitől változott meg az egész életében a városért dolgozó polgármesterük viselkedése, kinek a hibája, hogy a Tölgyre sosem látott rossz világ köszönt?...

A főszereplőket, mesébe oltott fordulatos, feszültséggel teli kalandozásuk mozzanatait Lakatos István kedves, vicces rajzai jelenítik meg. A meseregény a 8-11 éves korú gyerekeknek ajánlható, nagyszerű szórakoztató olvasmány.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.09.26