166
Lucy Clarke: Egy a lányok közül
Berecz-Linnert Éva ajánlata

lucy-clarke-egy-a-lanyok-kozul

Hat nő érkezik a görög tengerpartra, Aegosz szigetére egy lánybúcsús hétvégére. Négy éjszakát töltenek a parton álló hatalmas villában, melyet egy szédítően mély szakadék választ el az öböltől. Fiatalok és vidámak, szórakozni akarnak a csodálatosan szép mediterrán helyszínen. Kilépnek a megszokott életükből, önfeledten úsznak a tengerben és buliznak a parton. Az ég tiszta, felhőtlenül kék, a naplementék gyönyörűek. 

Hat nő. 
Mindannyian ismerik a menyasszonyt, de nem mindannyian ismerik egymást.
Mindannyian más okból vesznek részt a mulatságon.
Mindannyiuknak vannak titkaik.

A második éjjel az idill töredezni kezd. Elindul a sugdolózás a zárt ajtók mögött, a múlt sötét, sejtelmes árnyai kísérteni kezdenek. A napfényes, vidám hétvége nyugtalanná, feszültté válik. 
A titkok és hazugságok napvilágra kerülnek.

Az utolsó éjjel lent, a sziklákon ott egy holttest.

Később mindannyian egyetlen okból fogunk emlékezni a lánybúcsúra: amiatt, ami a tengerparti tűzgyújtás éjjelén történt. Előtte voltak jó pillanatok – sőt, gyönyörű pillanatok –, mint amikor tzatzikit és csillogó olajbogyót ettünk a görög napsütésben, vagy az összerogyásig nevettünk valamin, ami elismételve már soha nem lesz olyan vicces, vagy amikor mezítláb táncoltunk a tengerparton.
Nem szabadna elfeledkeznünk azokról a pillanatokról.
Ha éberebbek lettünk volna, ha jobban figyelünk, ha nem fordulunk el tőle – és magunktól – , akkor megakadályozhatjuk. Ez teszi az egészet még borzalmasabbá. Hogy változtathattunk volna rajta.
Most már túl késő. Vége. Soha nem törölhetjük ki az emlékezetünkből vörös kendőjét, ahogy ott lobog a reggeli szélben, beakadva a hullazsák villámzárjába.

Lucy Clarke zseniálisan szövi a balsejtelmes történet szálait végig, egészen a tragikus végkifejletig. Igazi, vérbeli krimi remekül kidolgozott karakterekkel és lélegzetelállító fordulatokkal a bűnügyi regények rajongóinak.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.09.26