173
Anders de la Motte: Végzetes nyár
Szabó Szilvia ajánlata

anders-de-la-motte-vegzetes-nyar

1983-ban egy nyári estén az ötéves Billy Nilson eltűnik egy svéd faluból. A település lakói összefognak, mindenki a gyereket keresi, de csak az egyik cipőjét találják meg, a család tanyája mögötti kukoricaföldön. Månsson rendőrfőnök minden követ megmozgat, hogy megtalálják a kisfiút, de hiába. Egyetlen gyanúsított kerül a rendőrség látóterébe, Tommy Rooth, akit végül bizonyítékok hiányában kénytelenek szabadon engedni. A férfi néhány hét múlva eltűnik. Azt feltételezik, hogy elhagyta az országot. Vajon magával vitte a gyermeket, vagy megölte, és elmenekült? A rendőrség végül kénytelen eredmény nélkül lezárni a nyomozást. A család tönkremegy a tragédiát követően. Az édesanya öngyilkos lesz, Billy testvérei pedig korán elköltöznek otthonról, a lány eltávolodik az apjától.

Húsz évvel később Billy bátyja, Mattias rendőrként dolgozik, nővére pedig Stockholmban él. Vera maga mögött hagyta a múltat, és most Veronica Lindh a neve. Krízisterapeutaként dolgozik, és éppen magánéleti válsággal küzd, nehezen tudja ellátni a munkáját. Csoportterápiákat tart, elsősorban gyászoló emberekkel foglalkozik. Egy nap az egyik csoportban megjelenik egy fiatalember, aki elmeséli, hogy gyermekkorában eltűnt a legjobb barátja.

- Üdv mindenkinek! Az én nevem Isac... - A fiatalember tétovázik, mintha nem tudná eldönteni, elárulja-e a vezetéknevét is. - Amikor öt-hat éves voltam, elveszítettem a legjobb barátomat. Eltűnt, és sosem derült ki, mi lett vele. Azután már semmi sem volt olyan, mint régen, sem a családomban, sem a kis faluban, ahol laktunk. Mintha űr támadt volna a helyén, amit senki sem tudott betölteni.” A történet egybevág Billy esetével, ráadásul a férfi kora és külseje alapján akár Veronica öccse is lehetne… A nő elhatározza, hogy hazalátogat a szülőfalujába, ahol évek óta nem járt, és megpróbálja kideríteni, hogy mi történt azon a végzetes nyáron.

Anders de la Motte svéd regényíró. Nyolc évig rendőr volt, jelenleg az írás mellett nemzetközi biztonsági szakértőként dolgozik. Első regénye Játék címmel jelent meg 2010-ben, és elnyerte a Bűnügyi Írók Svéd Akadémiájának elsőkönyves díját. A Végzetes nyár mellett magyarul megjelent könyvei: Halálos ősz, Pokoli tél.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.09.19