163
Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő – Egy modern uralkodó élete
Szabó Judit ajánlata

sally-bedell-smith-erzsebet-a-kiralyno

Az Erzsébet, a királynő olvasmányos és szórakoztató közelkép egy olyan asszonyról, akit sokat láthatunk, s akiről sokat hallhatunk a hírekben, élete mégis sok titkot rejt magában. Az amerikai Sally Bedell Smith közel hatszáz hivatkozásra, nyolcoldalnyi felhasznált irodalomra és számos interjúra alapozva írt életrajzi könyvet a világ leghíresebb és legismertebb uralkodójáról. A könyvben időrendben követhetjük nyomon II. Erzsébet életét a gyerekkorától megkoronázásán át egészen az uralkodásának gyémántjubileumáig. Családtörténet, sok-sok megindító részlettel és egyben kortörténet is. Fejezetről fejezetre haladva felbukkannak a 20., majd a 21. század politikaformáló személyiségei: Churchill, De Gaulle, John Fitzgerald Kennedy, Margaret Thatcher, Tony Blaire és Barack Obama. Sok új dolgot tudunk meg, miközben végig követhetjük az eseményeket a királynő és környezete szemszögéből.

Erzsébetet kislánykorában Lilibetnek hívták, aki azt tanulta Mária királynétól – szigorú nagyanyjától –, hogy egy uralkodónak nem illik nyilvánosan mosolyognia. Ezt a protokollszabályt nem esett nehezére betartani. Sally Smith azonban azt is bemutatja a királynő környezetében élők visszaemlékezései, családi történetek és anekdoták alapján, hogy milyen a királynő, amikor önfeledten nevet: vidám, szellemes, természetes, közvetlen, „királyi fenség”. Asszony, aki védősisak nélkül üli meg a lovat, aki, ha kell, hason csúszva cserkészi be a vadat, s aki finoman szólva sportosan vezeti az autóját. Olyan apró intimitásokat is megtudunk, hogy a királynő hivatalos vacsorák végén előveszi apró tükrét, és újrarúzsozza a száját, és ebben a társaság figyelme sem zavarja. A bal karján mindig ott lóg jellegzetes retikülje, s hogy mi van benne, a könyv erre is válaszol.

Nem kerüli meg a kényes kérdéseket, a botrányokat, a rossz házasságokat, rossz döntéseket sem. Bemutatja a családtagokat, foglalkozik Fülöp herceg szerepével, Erzsébet és a gyermekei, unokái kapcsolatával, azzal, hogy hibázott-e, amikor a kötelesség sokszor előrébb való volt, mint a család. Sally Bedell Smith révén nyomon követhetjük a királynő mindennapos rutinjait, a heti audienciákat, a megerőltető külföldi körutazásokat, a sajtó szüntelen figyelmét és persze személyes kapcsolatait is. „Nagyszerű volt látni, hogyan működik a Buckingham-palota gépezete” – nyilatkozta a szerző, aki meg akarta fejteni, honnan az a tartás, bölcsesség és diplomáciai érzék, amellyel a királynő háborúkon, válságokon át egyben tartotta a birodalmat, és milyen tehetség kellett ahhoz, hogy a családját is kikormányozza a maguk vagy a média kavarta viharzónákból. A vaskos életrajzi kötet közelebb visz bennünket egy királyi portré megismeréséhez. Olvassák el, érdemes!


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.09.12