201
Folk: Madredeus - O Espírito da Paz
Lőrincz Szimonetta ajánlata

madredeus-o-espirito-da-paz

A portugál lélek megtestesítője nem is lehetne más, mint a mélabús, fájdalmas mennyei női hang, amely lassan és gyönyörűen meséli el a csendet, a portugál életet, mesél a házakról, lámpákról, a villamosok csilingeléséről, a város hangjairól. És találkozásokról vagy épp elkerülésekről, az összetéveszthetetlen portugál hangulatról. És persze az örök témáról: a szerelemről is. De nem akárhogyan: sajátos, visszafogott, nagyon finom árnyalatokkal. Hiszem, hogy tiszteletteljes, rajongó szerelembe lehet esni egy ország iránt, csupán mert halljuk a zenéjét, ami olyan, mintha a lelke szállna el hozzánk. Ilyen élményeket nyújt a Madredeus, ez a portugál zenekar, akik méltán váltak világhírűvé, sőt kultikussá.

A csapat énekesnője, a mennyei hangú Teresa Salgueiro 1986-ban, az együttes alakulásakor még csak 16 éves volt, amikor felfedezte őt Pedro Ayres Magalhaes gitáros, az épp stílust váltani készülő sikeres rockzenész. A lány hangjában Portugália hangját hallotta, és azonnal tudta, hogy mit akar: a rockzenét portugál folkra váltani. Szerzett még egy tangóharmónikást és egy csellóst, a zenekar nevéül pedig azt az Eleonóra királynő által a XVI. században alapított Madre de Deus templomot választották, ahol próbálni szoktak. Madradeus. Erre a névre nem lehet nem felfigyelni.

Első lemezüket l987-ben készítették, de az igazi áttörést Wim Wenders filmje, a Lisszaboni történet hozta meg számukra, melyhez ők készítették a zenét. A film után a felállásban történt némi változás, a csellót és a harmónikát akusztikus gitár váltotta fel, de Teresa éteri hangja még mindig a régi volt, és változatlanul a mozdulatlanság, a nyugalom, a felfüggesztett pillanatok világában időztek. Azóta már számos albumot elkészítettek, és a világot is beutazták. Zenéjük alapja a fado, ez az édes és fájdalmas, tradicionálisan portugál műfaj, melyben afrikai, brazil és arab hatások ötvöződnek provanszi madrigálokkal és régi tengerészénekekkel, és amelyeknek meghatározója a portugál életérzés, ami magában hordozza a vágyódást, a honvágyat, a hiányérzetet. A fado legfőbb témája a szerelem, a magány és a tenger. Az együttes többször is megfordult hazánkban óriási sikert aratva, elhozva közénk ezt a békés mesevilágot. Amikor az O Espírito da Paz című korong méltóságteljesen becsusszant a lejátszóba, már nincs visszaút. Finoman, alig észrevehető csendességgel megszólalt a zene, és biztos vagyok benne, hogy minden egyes ilyen alkalommal megáll az idő, és szótlan mozdulatlanságba nyújtózik a pillanat.

Tracklist:
01. Minuete
02. Allegro
03. Destino
04. Silencio
05. Os Senhores Da Guerra
06. Pregao
07. O Mar
08. Os Moinhos
09. Sentimento
10. Culpa
11. Amargura
12. As Cores Do Sol
13. Ao Longe O Mar
14. Vem
15. Ajuda


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.09.08