225
Soós Éva (szerk.): Reigl Judit - egy szabad művész valóra vált álmai
Bedő Mónika ajánlata

soos-eva-reigl-judit-egy-szabad-muvesz-valora-valt-almai

A Kortárs festők kalandjai-sorozat első kötete Reigl Judit világhírű magyar festőművész életútját mutatja be gyerekeknek.

Reigl Judit a XX. század egyik kiemelkedő festője volt. Idős korában találta meg a siker, festményeiért a világ leghíresebb múzeumai versengtek. Sosem felejtette el, hogy honnan indult. A kapuvári születésű művész küzdelmes gyerekkorától kezdve sok megpróbáltatáson ment keresztül, míg végül elérte célját. Nem a világhír vonzotta, csak festeni szeretett volna, és a szabadság mindennél fontosabb volt a számára. Ebben a kötetben a gyerekek megismerhetik a festőnő különleges életének szakaszait, láthatják műveit, melyeken keresztül betekintést nyerhetnek a művészettörténeti alapfogalmak ismereteibe is.

Az Egy szabad művész valóra vált álmai című kötet mégsem ismeretterjesztő könyv, hanem egy elszánt kislány megrendítően szép története, akit mélységes belső tűz hajtott minden elképesztő akadályon keresztül. Tehetsége mellett hite és kitartása segítette őt abban, hogy művészete elérhessen a világ leghíresebb múzeumaiba. Élete példaként állhat minden művészet iránt érdeklődő gyerek (és felnőtt) számára” – olvasható a fülszövegben.

A könyv megszületéséhez Makláry Kálmán évtizedes szakmai és személyes kapcsolata is elengedhetetlen volt. A Kálmán Makláry Fine Arts kiadásában megjelent kötetet Szepessy Zsófia illusztrálta, Fodor Marcsi szövegeinek felhasználásával a szöveget Both Gabi gondozta, grafikai tervezője Keczeli Zoltán Keke volt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.09.05