254
Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa
Lőrincz Szimonetta ajánlata

jokai-mor-a-nagyenyedi-ket-fuzfa

Az AVL Media Olcsó hangoskönyvek sorozatának része Jókai Mór A nagyenyedi két fűzfa című elbeszélése, melyet Mészáros Zoltán színművész előadásában hallgathatunk meg. „Az álmok országának koronázatlan királya” – ahogy Kosztolányi Jókait nevezi; novelláinak témáját gyakran merítette a magyar múltból. Akár a török világ, akár a kuruc kor, akár a szabadságharc hősi korszaka szolgál történeteinek keretéül, ő mindig azokról szól, akik meghallották a haza hívó szavát. Tolla nyomán a nagyenyedi vitéz kollégistákról Guyon tábornokig feledhetetlen alakok egész sora elevenedik meg.

Ilyen mű A nagyenyedi két fűzfa is egy szerelmi történetről, mely megmenti Treitzigfritzig labanc rablóbandája veszedelme elől Nagyenyed városát. 150 esztendeje annak, hogy kuruc-labanc osztott törvényeket Enyednek. Egyik nap az egyik, másik nap a másik. A dézsmáló kuruc vezér, Balika a közeli Torda-hasadék egyik barlangjában vert tanyát. A két labanc főnököt Trajtzigfritzignek és Bórembukknak hívták. E nemes urak közül hol ez, hol az járt rabolni, fosztogatni a békés enyediekhez.

A nagyenyedi fiúkollégiumban Zetelaky József és Karassiay Áron a tanulásnak éltek, az egyedüli lány, akiben gyönyörködhettek nap mint nap, Tordai Szabó Gerzson, a rektorprofesszor lánya volt. József szerelmes is lett belé. A diákok szívesen segítenének a fosztogatók elleni harcban, de a rektor nem engedi, hogy a diákok a felnőttek dolgába avatkozzanak. A labancok csak követelőznek, ezért az enyediek a templomba zárják a lányokat, hogy ne tudjanak erőszakoskodni velük a fosztogatók. Az egyik gyújtogatás után a rektorprofesszor felajánlja lányát, cserébe azért, hogy békén hagyják az enyedieket. Ezt már egyik diákfiú sem bírja végignézni, ezért felkapják a fűzfadorongjaikat, s csatlakoznak az enyediekhez. Agyba-főbe verik a rablókat. A két ifjú, József és Áron ered a két labanc főnök nyomába, akiket sikerül a patakmentén elkapniuk, s visszaszerezni a rektorprofesszor lányát. Így, miután leterítik a két labanc főnököt, fűzfabotjaikat a patakmentén leszúrják. A két leszúrt dorongból két „roppant fűzfa emelkedett.”

Előadja: Mészáros Zoltán
Teljes játékidő: 48 perc
Formátum: Audio


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.09.01