157
Különleges múzeumok és gyűjtemények Magyarországon 2.
Borbély Tamás ajánlata

kulonleges-muzeumok-es-gyujtemenyek-magyarorszagon-2

A Hazai úti célok turisztikai könyvsorozat hatodik köteteként jelent meg 2021-ben a különleges hazai múzeumokat és gyűjteményeket bemutató könyv, mely ezúttal 52 gyűjteménnyel ismerteti meg az érdeklődőket. A szerkesztők arra törekedtek, hogy olyan múzeumokat mutassanak be, melyekből – tematikájukat tekintve – jórészt csak egy-egy található az országban. A kötet rendkívül sokszínű. A szerkesztők bevallásuk szerint is igyekeztek elérni, hogy lehetőség szerint a legtöbb érdeklődési területet érintsék felsorolásukban. Így találunk műszaki, közlekedési, természettudományos, történelmi, gasztronómiai, néprajzi vagy művészeti tematikájú intézményt egyaránt. A tematikai sokféleség mellett nyilvánvaló cél lehetett az is, hogy az ország valamennyi megyéjéből és a fővárosból is találjunk érdekes és különleges gyűjteményeket, múzeumokat, kiállítási helyszíneket.

Megyénk három település révén szerepel a színes, fotókkal gazdagon illusztrált kötetben. Megtaláljuk a bábolnai Nemzeti Ménesbirtokot és Ménestörténeti Kiállítást, a hegykői csipkeházat és a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumot. A bemutatott gyűjteményekhez 3-4 oldalas leírások kapcsolódnak, melyek jórészt a választott gyűjteményről és a megtekinthető kiállítás(ok) anyagáról, valamint az elérhető szolgáltatásokról nyújtanak információt.

Az ismeretterjesztő kötet hasznos olvasmány lehet utazóknak, elkötelezett múzeumjáróknak vagy akár a helytörténet iránt érdeklődőknek. A könyvben kiemelt gyűjtemények ugyanis egyik esetben sem különíthetők el azoktól a településektől, tájegységektől, népi hagyományoktól stb., ahol megtalálhatók.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.08.29