148
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz
Márné Tóth Krisztina ajánlata

peterfy-novak-eva-apad-elott-ne-vetkozz

Eszter férjével, Péterrel örökbe fogad egy testvérpárt, mivel orvosi segítséggel sem sikerül a házaspárnak a gyermekáldás. Kezdetben minden jól alakul, majd két hét elteltével az asszony váratlanul, magyarázat nélkül összecsomagolja a gyermekek bőröndjeit, és visszaviszi őket a gyermekotthonba. Nem csupán a férj döbben meg, hanem mi is értetlenül szemléljük az eseményeket. Miért gondolta meg magát Eszter?

Nagyot ugrunk térben és időben. Az 1920-as években Miskolcon árvaházba kerül a nyolcéves Váradi Károly, alias Csikasz (Eszter leendő nagyapja) és négyéves húga, Anna. Rideg és közönyös apácák nevelik őket, akik szemet hunynak afelett, ami éjjelente a fiúk hálótermében történik. Károlyt kihasználják, megalázzák, bántalmazzák. Minden, ami vele történik, egész későbbi életére alaposan rányomja a bélyegét. A testvérpárt néhány év múlva nevelőszülők veszik magukhoz, ahol továbbra sem normális, rendezett családi környezet veszi őket körül. Klára, Károly nevelőanyja szemet vet a fiatal fiúra, és évekig tartó testi kapcsolat alakul ki közöttük.

A történet másik szála hatvan évvel később indul, még mindig Miskolc a helyszín. Az ötéves Eszter fokozatosan elhidegül addig imádott apjától, miután anyja figyelmezteti, hogy vigyázzon vele, ne „illegesse magát” előtte. A kislány nem érti, hogy miért nem szabad már megölelnie az édesapját, és kimutatnia a szeretetét. Édesanyja nem halmozza el figyelmével, szeretetével, nagyapja, Tatus (Károly) viszont igen. Az öreg ajnározza, mindent megenged neki, állandóan a kedvét keresi. Bár idővel egyre furcsább kívánságai lesznek, Eszter mégsem érzi úgy, hogy helytelen dolgokat művelnének. Tatus megkéri, hogy ne beszéljen senkinek a közös „játékaikról”, mert mások irigykednének, ha tudnák, hogy ők milyen különlegesek, és mennyire szeretik egymást.

Párhuzamosan olvashatjuk a nagyapa és unokája történetét, egészen Eszter felnőttkoráig. A könyv végén visszakanyarodunk a regényt indító eseményekhez, és választ kapunk arra, hogy Eszter milyen indíttatásból küldi vissza Mátét és Virágot a nevelőotthonba.

Péterfy-Novák Éva első könyve az Egyasszony személyes traumájának feldolgozásából született, monodráma is készült belőle. Ezt követte novelláskötete, A rózsaszín ruha, majd férjével, Péterfy Gergellyel közösen írt útinaplója, A panda ölelése. Negyedik, 2019-ben megjelent kötetében a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekre szeretné felhívni a figyelmet. Az Apád előtt ne vetkőzz című könyv négy évig készült, Csiffáry-Vass Réka pszichológus közreműködésével. Valós eseményeken alapuló, kényes témát boncolgató, megrázó olvasmány. A szerző így vall erről a könyv utószavában: „Elkerülni a nehéz témákat gyávaság. Én pedig nem akarok gyáva könyveket írni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.08.29