892
ZENGŐ PETŐFI - Énekeltvers Fesztivál Győrben
2023. szeptember 8-9.

Az idei évben intézményünk is több alkalommal ünnepelte a költő Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. Konferencia és versmondó versenyt követően a nagyszabású ünnepségsorozatot szeptember 8-9. között Énekeltvers fesztivál koronázza meg Zengő Petőfi címmel. 

A programsorozat három nagyobb etapból épül fel, amely közül kettő már lezajlott: 2023. március 23-24. között rendezték meg AZ ÉLŐ PETŐFI - Tudományos konferenciát, amelynek a Győri városháza díszterme adott helyszínt. A konferencia egyrészt Petőfi alakjának, költészetének korszerűségét emelte középpontba, másrészt Petőfi helyi és megyei vonatkozásait mutatta be különböző kutatásokra támaszkodva. A rendezvényről szóló cikkeket alább találják:

2023. május 19-20. között a Kisfaludy Károly Könyvtár volt a helyszíne a HANGZÓ PETŐFI - Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenynek, amelynek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet Petőfi költészetének sokszínűségére, a fiatal és a felnőtt korosztály körében is. A pályázók az előválogató során online küldhették be a produkciójukról készült felvételeiket, a legjobbnak ítélt versenyzők pedig személyesen, egy országos döntő keretében mérettethették meg magukat. A 3 napos rendezvényről szóló cikket itt olvashatják.

ZENGŐ PETŐFI - Énekeltvers fesztivál

A programsorozat elérkezett utolsó és egyben záróállomásához, amely a ZENGŐ PETŐFI – Énekeltvers fesztivál címet viseli. 2023. szeptember 8-9. között rendezik meg Győrben a 2 napos ünnepséget, amelynek otthona a Győri Zsinagóga (SZE Egyetemi Hangversenyterem, Győr, Kossuth Lajos u. 5.) lesz.
A fesztivál első szakaszában 15 Kárpát-medencei kortárs költőket kértünk fel olyan versek megírására, amelyek Petőfi költészetéhez kapcsolódnak. A felkérésre tollat ragadott Both Balázs, Farkas Wellmann Éva, Fecske Csaba, Finta Éva, G. István László, Iancu Laura, Kürti László, Miklya Zsolt, Oláh András, Petőcz András, Rónai Balázs Zoltán, Szalai Zsolt, Vári Fábián László, Zalán Tibor és Zsille Gábor.

Ezt követően Kárpát-medencei verséneklő együttesekre és szólistákra bíztuk a kortárs alkotók verseit, hogy zenésítsék meg azt és egy általuk választott Petőfi versére írjanak egy új dalt. A felkért zenészek között sok ismert névvel találkozhatunk, a nemes feladatra a Bognár Szilvia quintet, Csörsz Rumen István, a Hangraforgó, a Pont 12 könyörgés (Zsapka Attila - Emmer Péter - Laboda Róbert), a Kaláka együttes, a Makám Kvartett, Berzevici Zoltán, Huzella Péter, a Misztrál együttes, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák vállalkozott.

Az így született énekelt verseket fogják bemutatni szeptember 8-9-én a meghívott előadók, a többit színművészek tolmácsolásában élvezheti a nagyérdemű. A fesztiválon bemutatott dalokról hangfelvétel is készül, amely az emlékév összegzéseként szerkesztett kiadvány CD mellékleteként jelenik meg. A fesztiválon találkozhatnak a költőkkel, illetve a győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium tanulói illusztrációival. 

A teljes Petőfi-programunk anyagából készülő, három részből álló, CD-mellékletekkel ellátott kiadványt terveink szerint a 2023-as Könyvszalonon mutatjuk be.

ZENGŐ PETŐFI - Énekeltvers fesztivál programja


Szeptember 8. péntek 

17.00-21.00 óra: Fesztiválprogram

 • A fesztivál megnyitása, köszöntő

Fellépők:

 • Bognár Szilvia quintet
 • Csörsz Rumen István
 • Hangraforgó
 • Pont 12 könyörgés (Zsapka Attila - Emmer Péter - Laboda Róbert)
 • Kaláka együttes

Szeptember 9. szombat

15.00-16.00 óra: Kerekasztal beszélgetés a fesztivál költőivel. Helyszín: Kisfaludy Könyvtár – rendezvényterem (9021 Győr, Baross G. u. 4.)
17.00-21.00 óra: Fesztiválprogram

Fellépők:

 • Makám Kvartett
 • Berzevici Zoltán
 • Huzella Péter
 • Misztrál együttes
 • Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák

A fesztiválon közreműködnek még a Győri Nemzeti Színház művészei, Jáger András és Kurucz Dániel. A fesztivál ideje alatt a Győri Képzőművészeti Szakgimnázium tanulóinak illusztrációs kiállítása tekinthető meg. 

A programok ingyenesen látogathatók! Helyfoglalás érkezési sorrendben a helyszín befogadóképességének mértékéig. A koncertről hangfelvétel készül!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Bővebb információ a petofigyorben@gyorikonyvtar.hu e-mail-címen kérhető valamint a petofigyorben.hu és a gyorikonyvtar.hu oldalon olvasható.

A fesztiválra sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A program a az NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatásával valósul meg.

2023.08.15