163
A virág románca
Juhászné Lukács Mária ajánlata

a-virag-romanca

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a magyar közmondás, amelyet egyesek a hetvenkét esztendőn át regnáló francia uralkodó, a Napkirály esetében is helyénvalónak tartanak. A híres angol színész, Alan Rickman A virág románca című munkájával forgatókönyvíróként és rendezőként is megpróbálta igazolni ezt a feltevést.

XIV. Lajos, a Napkirály (Alan Rickman) szándéka nem kevesebb, mint hogy egy földi paradicsomot hozzon létre a gigantikus birtokon, Versailles falujában, a kastély kertjében. Pompa tekintetében nem ismer kompromisszumot, ezért főkertészét, André Le Notre-t (Matthias Schoenaerts) megbízza, hogy a kastélypark minden szegletében ligetkéket alakíttasson, amely munkákra pályázatot hirdetnek. A munka egy részét tájkertésze, André Le Notre végzi, de külsősként jelentkezik egy hölgy az ismeretlenségből. A sziklakert-bálhelyszín kivitelezésére vállalkozó hölgy, Sabine de Barra (Kate Winslet) kitartásával, egyszerű, de őszinte modorával elbűvöli a Napkirályt.

A két mesterember között nagy a versengés. A kastély hatalmas kertjének kettejük munkája nyomán olyan pompázatosan kell kinéznie, hogy felülmúljon minden létező dolgot. A közös munka során lassan egy nagyon finom, már-már tartózkodó módon szövődő szerelem is kialakul a két kertépítő között.

A kedvesen-kellemesen tálalt versailles-i románc mellett a film a női egyenjogúság időtlenségét is hirdeti. Halkan, szelíden, közvetlenül… Meggyőzően! A valóban élt, híres kertész szobra napjainkban is Versailles egyik figyelemre méltó látnivalója. A jeles tájépítész elődökkel büszkélkedő férfiú tervei alapján kialakított franciakert a századok során gyakran változott, az első tervrajz azonban ma is az eredeti elgondolást mutatja.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.08.11