148
Kai Haferkamp: Pilács, a titokzatos tűzgyújtó
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

kai-haferkamp-pilacs-a-titokzatos-tuzgyujto

A Pilács, a titokzatos tűzgyújtó címet viselő kötet a Pöpec és Paca Nyomozóiroda három rejtelmes és mókás feladványokkal teli nyomozásának történetét meséli el.

Pöpec Ágost igazi Sherlock Holmes-féle figura. Mindenki megismerheti kockás kabátjáról és sapkájáról és éles eszéről. Detektívtársa, Paca nem más, mint egy helyes, fekete foltos fehér szőrű kiskutya, aki segít a rejtvényfejtőknek elindulni a megfelelő nyomon. Az első történetben egy kódolt üzenetű végrendeletet kell megfejtenie Pöpecnek és kiváló szaglással és nyomozói érzékkel megáldott kutyájának, Pacának. Ha nem sikerül időben dekódolni a tartalmat, a gazdag örökség nem a megfelelő kezekbe száll, az pedig maga lenne a katasztrófa. A második fejezetben Pilácsot, a titokzatos tűzgyújtót kell elkapniuk, aki minden alkalommal nagyon óvatos, így nagyon nehéz a nyomára bukkanni. Ráadásul a sajtó is akadályozza a hatóságok munkáját, hiszen címlapon hoz le mindent, ami az esettel kapcsolatos. A harmadik sztori egy kísértetjárta kastélyba kalauzolja el az olvasókat, ahol rejtélyesebbnél rejtélyesebb esetek történnek. Szerencsére Pöpecék is ott töltik az éjszakát, így fényt derítenek a szellem valódi kilétére.

Minden nyomozás apró, érdekes meséjű fejezetekből áll, melyek végén egy-egy feladványt kell megfejteni a továbbhaladáshoz. Összesen 10-10, vagyis harminc rejtvény szerepel a könyvben, melyek egyformán próbára teszik a fantáziát, a memóriát és a szövegértést, és alapfokú matematikai, logikai és olvasási készségeket is fejlesztenek, vagyis pont olyanoknak valók, akik már tudnak egy kicsit olvasni, egy kicsit számolni, és szeretik az izgalmas olvasmányokat: a nyolcéveseknek és a picit nagyobbaknak.

Ha kézbe veszed ezt a könyvet, egyszerűen képtelen leszel abbahagyni a rejtélyek megfejtését az utolsó oldalig. Kereshetsz hiányzó térképdarabokat, legrövidebb utat az útvesztőben, megfejtheted a titkosírással írt üzenetet (ebben segítségedre lesz a Detektívismeretek: Titkosírások I-II., amit a borító belső oldalain találsz), összehasonlíthatsz tanúvallomásokat, megfigyelhetsz különbségeket képek között, és apró részleteket panorámarajzokon, kiválaszthatsz egy megfelelő fantomképet és egy bűnös biciklit a sok közül, folytathatsz matematikai sorozatot, és forgathatsz – képzeletben – fogaskerekeket, azonosíthatsz lábnyomot és írógépet, és biztos vagyok benne, hogy egyetlen percig sem fogsz unatkozni a nyomozások közben.

A három krimire jellemzőek a rövid fejezetek, a fordulatos történetvezetés, illetve az illusztrációknak a sztoriba ágyazódása. Emellett a szerző figyelt arra is, hogy a rejtvények megoldása során a gyerekek sikerélményhez jussanak, ezért az ő képességeikhez igazította a feladványok nehézségét. A jól fordított, kedves illusztrációkkal ellátott könyv igazi szórakozást ígér a magányos rejtélyfejtőknek, de barátaiknak, s talán még a szülőknek is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.08.08