161
Metal: Gojira - L’Enfant Sauvage
Szilvási Krisztián ajánlata

gojira-l-enfant-sauvage

A franciaországi Bayonne városából indult heavy metál banda 1996-ban alakult Gojira néven, de 2001 óta már - a nemzetközileg talán jobban kiejthető és megjegyezhető - Godzilla néven ismertek. A metál műfaján belül a technical death-, a progressive-, a groove-, a trash- és az experimental metál irányzataiban zenélnek a vokalista és ritmusgitáros Joe Duplantier vezetésével. A bandában Joe testvére, Mario Duplantier a dobos, Christian Andreu a szólógitáros és Jean-Michel Labadie a basszusgitáros. Első stúdióalbumuk, a 2001-es Terra Incognita óta nem változtattak a személyi felállásukon, a 2012-es L’Enfant Sauvage pedig már az ötödik nagylemezük volt. (A közbeesők: The Link - 2003, From Mars to Sirius - 2005, The Way of All Flesh - 2008.) A Gojira stílusa az imént felsorolt alműfajok miatt egyértelműen nem kategorizálható zárt és merev hangzásokba. Zenéjére olyan együttesek voltak hatással, mint a Sepultura, a Morbid Angel, a Meshuggah, a Metallica vagy a Pantera. A Gojira a metál technikásan ritmikus válfaját képviseli a precíz dobhangzással, a szokatlan ritmusmintákkal és az úgynevezett start-and-stop riffekkel.

Progresszív dalaik nem éppen gyakori szerkezetben szólalnak meg, ritkán használván a bevett verze-refrén-verze-refrén struktúrát. Vokális téren is változatosak, kezdve a felsikoltásszerű metál stílusától a halálhörgésig, hogy aztán tiszta énekhangokat használjanak még magasabb sikoltásokkal. Mivel az együttes tagjai Franciaország délnyugati partjáról származnak, a szülőhelyüket körülvevő festői táj inspirálta zenéjük természettel és földdel kapcsolatos érdeklődését. Dalszövegeikben spirituális hiedelmek és a környezetvédelemmel szoros aggodalmak is megjelennek. A L’Enfant Sauvage előtt 2008-ban jelent meg utoljára nagylemezük, s a következő várakozására szolgáló csendet törték meg 2011. március 15-én, amikor bejelentették, hogy immár félúton járnak a dalok megírásában, és nagyon izgatottak az anyaggal kapcsolatban.

Az új lemez hangzásvilágáról Joe Duplantier elmondta, hogy „bölcsebb és nehezebb lesz, mert a zenénk folyamatosan fejlődik. Hiszem, hogy keményebbek, mélyebbek és varázslatosabbak tudunk lenni, mint valaha. Tisztelem azt, amilyenek korábban voltunk, de egyúttal bízom abban az új irányban, amelybe merülünk: ez nem technikai változás, hanem sokkal inkább spirituális. Azt hiszem, egyre közelebb kerülünk ahhoz, amiért egyáltalán zenélünk.” A Gojira 2011. november 8-án közölte, hogy az új stúdióalbum 2012 tavaszán jelenik majd meg a Roadrunner Records égisze alatt. Április 4-én vált biztossá a L'Enfant Sauvage lemezcím, amely magyarul A vad gyermek-et jelent. A korongra 11 dal került fel. „Ha zenész leszel, nem kapsz hozzá egy főnököt, aki megmondhatná, mit csinálj és hogyan csináld, ezért kell roppant felelősségteljesnek lenned - indokolta Joe a címválasztást. - A szabadság felelősséggel is jár, ezért muszáj megkérdezni magunktól: mi a szabadság, mit jelent a számunkra? A L'Enfant Sauvage ezt tükrözi. Mivel válasz úgysincs, ami van: élet és kérdések.” A Gojira aztán, támogatván az album népszerűsítését, augusztus elsején észak-amerikai turnéra indult.

Tracklist:
01. Explosia
02. L'Enfant Sauvage
03. The Axe
04. Liquid Fire
05. The Wild Healer
06. Planned Obsolescence
07. Mouth Of Kala
08. The Gift Of Guilt
09. Pain Is A Master
10. Born In Winter
11. The Fall

Megtekintés az Online Katalógusban

2023.08.04