2615
Polcz Alaine - Bitó László: Az utolsó mérföld
Hatvaniné Ragány Klára ajánlata

polcz-bito-az-utolso-merfold„Minden pátosz és homály nélkül beszélnek a haláltudatról, az elmúlástól való félelemről, a fájdalomról, a fájdalomtól való félelemről, a halálfélelemről, a fájdalomküszöbről, a fájdalomcsillapításról, az emberi méltóságról, a halálkívánásról, az önrendelkezés jogáról, az eutanáziáról, az euteliáról, a palliatív medicináról, csupa praktikus dologról, ám valójában a meghalás esztétikájáról és etikájáról beszélnek. A létezésről mint szenvedésről és a létezésről mint örömről. Még a szenvedés öröméről is.” (Nádas Péter)

Polcz Alaine író, pszichológus, tanatológus 1922-ben született Kolozsváron. Gyakorló pszichológusként évtizedekig dolgozott haldokló gyermekek mellett. Asszony a fronton című, a világháborúban átélt borzalmakat megörökítő visszaemlékezését több nyelvre lefordították. Tanatológiai, pszichológiai munkái kézikönyveknek számítanak. A magyar hospice-mozgalom megalapítója.

Bitó László 1934-ben született Budapesten, polgári család harmadik gyermekeként. Budai villájukból 1951-ben családjával kitelepítették, majd ’54-ben a komlói szénbányában munkaszolgálatosként kellett dolgoznia. Az 56-os forradalom után Amerikába menekült, ahol később az élettan professzora lett. Nevéhez fűződik a zöldhályog új kezelési módjának felfedezése, ami már több millió ember látását védte meg. Íróként eddig hét könyve jelent meg.

Az utolsó mérföld című könyvük hangos kiadásában gondolataik, érzéseik Igó Éva és Hegedűs D. Géza hangján szólalnak meg.

Tartalom:
01. Készülődöm a halálra…
02. Engem is foglalkoztat…
03. Bizonyára te is találkoztál…
04. Tudod, hogy úgy kezdtem…
05. Sokat jártam már…
06. Többször is a szememre vetetted…

Előadja: Igó Éva, Hegedűs D. Géza
Teljes játékidő: 268 perc
Formátum: MP3


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.02.02