225
Takács Miklós, Bihari Zoltán (szerk.): Az én városom, Győr
Vargáné Blága Borbála ajánlata

takacs-miklos-bihari-zoltan-az-en-varosom-gyor

Győr királyi várossá válásának 750. évfordulója alkalmából megjelent kötet, melyben a szerkesztők egy szubjektív összeállításban mutatják be a település kulturális és művészeti értékeit, intézményeit, programjait és művészegyéniségeit.

A Rába-parti város egykor végvárként védte az országot, majd a kereskedelem és ipar megerősödésével Nyugat-Magyarország gazdasági központja lett. Győrben pezsgő kulturális élet folyik, komoly történelmi hagyományai és szakrális emlékei vannak, fejlett oktatás és sokoldalú, sikeres sportélet jellemzi.

Városunk értékeit, kincseit megannyi oldalról, kaleidoszkópszerűen tárja elénk a mű, szebbnél szebb igényes fotóval támasztva alá a mondanivalót. Felelevenedik az egykori vár története, kinyílik a rendkívül sokoldalú műtárgy-gyűjtemények ajtaja, a levéltárban rejtett sok száz éves iratokra, a könyvtár muzeális gyűjteményének ritkaságaira, a vidék legnagyobb könyves eseményére, a különleges hagyományokat őrző kulturális, illetve változatos zenei rendezvényekre hívja fel a figyelmet a kiadvány. Bemutatja az országosan jó hírnévnek örvendő egyetemi központot is. A szabadidős programok közül Győr egyedülálló tudományos ismeretterjesztő kiállítóterét, a családi kikapcsolódás népszerű helyszíneként az állatkertet, a vízi élménypark és gyógyfürdőt ajánlja.

Kinek mit jelent a szülőföldet, otthont adó nagyváros? Ezt az itt élő művészek, tudósok, pedagógusok, intézményvezetők, közéleti szereplők, egyházi személyiségek válaszolják meg, akik életútjukról, szakmai pályájukról és Győrhöz kötődésükről vallanak.

A könyvborítón Malasits Zsolt „Győr 750” című óriásfestményének egy részlete látható.

A kiadvány érdekes olvasmány lehet az itt élőknek éppúgy, mint a hozzánk látogató turisták számára.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.08.01