151
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Szabó Szilvia ajánlata

karinthy-frigyes-tanar-ur-kerem

Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című műve humoros és szórakoztató stílusban tárja elénk a XX. század eleji iskolai életet. Egy kamaszfiú szemével láthatjuk a mindennapokat: a felelések, a dolgozatok miatti félelmet, a diákcsínyek és a nagy iskolai nevetések, viták és hétköznapok nosztalgikus hangulatát. A karcolatgyűjtemény húsz történetet tartalmaz.

A bevezetésben az író a valóság és a képzelet rendjét megfordítva meséli, hogy egyik reggel késve és lihegve érkezik meg az iskolába. Csendesen lép be a VI. B osztály termébe, és leül az utolsó padban az üres helyre. Szerencséje van, mert a tanár csak legyint egyet, azt hiszi, hogy ő az, aki öt perce kikéredzkedett. Karinthy örömmel érzékeli, hogy itt van újra a valóságos életben. Boldogan újságolja a mellette ülő osztálytársának, Büchnernek, hogy mennyire megkönnyebbült. Az éjszaka ugyanis azt álmodta, hogy már nem tizenhat éves, nem jár iskolába, hanem felnőtt. Huszonhét évesen ült egy kávéházban, író lett, és már sok könyve megjelent. Személyesen ismerte Molnár Ferencet és Bródy Sándort, de mégsem volt boldog.

A Reggel hétkor című fejezet nemcsak arról szól, hogy hősünk elkésik majd az iskolából, hanem az ideiglenességről is. A félálomban merengő Bauer arról vizionál, hogy ceruzával megrajzolta már Magyarország határait, de még nem húzta ki tussal. A tanára szerint „Szerbiából négyesre áll”, ami elég rossz jegynek számít ugyebár, a mai értékelésben a kettesnek felel meg. Aztán a Jó tanuló felel című sziporkázó jelenet után természetesen A rossz tanuló felel című szöveg olvasható. A kötet parádés jellemrajzok gyűjteménye.

Karinthy finom és intellektuális humorral örvendeztet meg bennünket, gondoljunk csak a Magyardolgozat című fejezetben olvasható két, Petőfiről szóló dolgozatra. Kevés olyan műve van a magyar prózaírásnak, amelynek fejezetcímei is beépültek volna a köznyelvbe: Magyarázom a bizonyítványom, Lógok a szeren, Röhög az egész osztály. A szövegeket az iskola élménye köti össze, egyébként önálló írásokról van szó, amelyek azért mégis rafináltan állnak össze egyetlen emlékkönyvvé.

A gyermek bölcs szemlélődéssel, humorral veszi tudomásul a felnőttek, a tanárok és társai hibáit és erényeit egyaránt. Szívvel-lélekkel él az iskolában, s bár mulattatja, mégis komolyan veszi az egészet. Ezzel szembesít a Tanár úr kérem. Az ember egy életen át gondol vissza a régmúlt örömeire, szorongásaira. Hitelességét az is tükrözi, bár az emberek változnak, az iskolák, diákok cserélődnek, de az élmény a ma gyermeke számára is ugyanolyan erővel hat, éppolyan aktuális, mintha most történt volna meg, s éppen vele.

Ajánlom az iskolás korosztály számára, akiknek épp aktuális, és ajánlom a felnőtt olvasóknak is, hiszen ez egy kitűnő lehetőség a nosztalgiázásra.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.07.18