131
Megzenésített vers: Misztrál - Dsida Jenő
Berente Erika ajánlata

misztral-dsida-jeno

Sokunk örömére a Helikon Kiadó és a Gryllus Kft. a Hangzó Helikon sorozat készítésekor Dsida Jenő verseit a Misztrál együttesre bízta. A Heizinger Miklós, Hoppál Mihály, Tóbisz Tinelli Tamás és Csóka Sámuel alkotta együttes sok-sok éve zenésít meg verseket. 1998-ban elnyerték a Kaláka fesztivál fődíját, 2000-ben a Gödöllői Dalostalálkozón első helyezést értek el, 2006-ban pedig Bartók Béla-díjat nyertek.

2007-ben volt száz esztendeje, hogy megszületett Dsida Jenő, a lemez erre az alkalomra emlékezve született. A fiatalon, harmincegy évesen elhunyt erdélyi költőt mintha újra és újra fel "kellene" fedezni. Olykor felbukkan, de többnyire kimarad az érettségi tananyagból, ritkán idézik. Akik valaha is fellapozták verseit, tudják már, hogy a szerelmet arany és kék szavakkal lehet megfesteni; sejtik, milyen a kocsárdi váróterem nagycsütörtöki mélye; s milyen az úti feszület, amely mellett Isten csavargójaként meg lehet állni. S még mennyi minden a dsidai világ! Érzékenység, vidámság, szomorúság, halálfélelem, istenkeresés, tisztaság, buja erotika, játékosság.

Dsida szemében a fiatalság, a vágyak és a halál közelségének furcsa tüze hol táncol, hol lobog, hol pislákol. Nem olyan delejező, mint Ady, talán nem olyan elegáns, mint Kosztolányi, nem olyan tréfás, mint Karinthy, nem olyan bölcselő, mint Babits, s nem olyan halk, mint Tóth Árpád. S mégis, mintha mindez egyben ott lenne abban a harmincegy évben, abban a fiatal férfitestben és lélekben. Talán ez a lényege, ez a titka. S könnyen lehet, nem is az elmúlt évtizedek olvasói a hálátlanok, akik újra és újra méltatlanul megfeledkeznek róla. Talán költészetének természete ilyen. Gyönyörű búvópatak, mely, ha időnként feltör, csodásan megitat minden szomjazót.

De történhet másik csoda is. Amikor két búvópatak megtalálja egymást: Dsida és a Misztrál. Fürösszék meg a lelküket… Különös melegséggel ajánlom a lemezt mindazoknak, akik 2007 őszén, a Győri Könyvszalon alkalmával ott ültek a Richter Terem soraiban, s kifelé jőve mintha nem is a földön jártak volna!

Tracklist:
01. Tündérmenet (Most újra éj van. Hallgatag)
02. Megbocsátod-é?
03. Isten szeret
04. Nagycsütörtök
05. Jegenyék
06. Túl a jégmezőkön
07. Meghitt beszélgetés a verandán
08. Szembekötősdi
09. Jámbor beszéd magamról
10. A sötétség verse
11. Robinson
12. Miért borultak le az angyalok Viola előtt
13. Kéne valaki
14. Chanson az őrangyalhoz
15. Arany és kék szavakkal
16. Kalendárium szonettekben - Július
17. Esti teázás
18. Psalmus Hungaricus I.
19. Esti hallucinációk
20. Tavaszi ujjongás
21. Összetartás, szeretet


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.07.14