176
Tóth Imre – ifj. Sarkady Sándor: Népszavazás képekben – Plakátok, röplapok, rajzok, karikatúrák a nyugat-magyarországi kérdésről
Polgár Beáta ajánlata

toth-imre-ifj-sarkady-sandor-nepszavazas-kepekben

A Tóth Imre és Ifj. Sarkady Sándor által szerkesztett kötet a Soproni Múzeum kiadásában jelent meg, a soproni népszavazás (1921. december 14.) 100. évfordulója alkalmából 

A szerkesztők az előszóban megfogalmazottak szerint hiánypótlónak szánták munkájukat, hiszen bár a népszavazás sokat kutatott és jól dokumentált a téma, kifejezetten az illusztrációkat bemutató munka eddig nem igazán született.

A gazdag forrásanyag részét képező, nyomdai úton előállított és sokszorosított plakátok, röplapok, szóróanyagok kisebb része az információk tényszerű közlésére vállalkozott, többségük azonban a korabeli propaganda által gyártott dokumentum.

A kötet két tanulmányt, valamint 144 történészi kommentárral ellátott képet tartalmaz. A reprezentatív és látványos munka segíti a tájékozódást, és közelebb hozza a több mint száz évvel előtti eseményeket, betekintést enged az országhatárokról döntő népszavazási kampány mindennapjaiba.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.07.11