136
T.S. Spivet különös utazása
Szabados Éva ajánlata

t-s-spivet-kulonos-utazasa

Jean-Pierre Jeunet rendező (Amélie csodálatos élete) hetedik nagyjátékfilmje ismét különleges élményt ígér. Főszereplője az ifjú T.S. Spivet (Kyle Catlett), aki egy montanai tanyán él családjával. Édesanyja, Dr. Clair (Helena Bonham Carter) megszállott etimológus, apja klasszikus cowboy-figura, 14 éves nővérének pedig egyetlen álma, hogy elnyerje a Miss America-címet. A leginkább az apjára ütő Layton, T.S. ikertestvére, egy véletlen szerencsétlenség folytán lelövi magát az istállóban, s ez a tragédia árnyékot vet életükre.

A 10 éves T.S. Spivet rajong a térképészetért és a tudományos felfedezésekért. Az őt körbevevő világot igyekszik a lehető legtudományosabban leírni, megérteni, és az így szerzett tapasztalatokat saját találmányai elkészítéséhez felhasználni. Egy napon váratlan telefonhívást kap a Smithsonian Múzeumból. Megtudja, hogy a rangos Baird-díjat neki ítélték oda egy különleges találmányáért, valamint a díj személyes átvétele mellett felkérik egy ünnepi beszéd megtartására is. T.S. felkerekedik, és csupán egyetlen levelet hátrahagyva, útnak indul. Felkapaszkodik egy tehervonatra, és kalandokkal teli különös utazás részesévé válik, amely egyben belső lépéseket is tartogat számára.

A bájos és enyhén kesernyés alkotás görbe tükröt tart a hazugságokkal terhelt társadalomnak, ugyanakkor feloldást ad a főhősnek, aki tettével felrázza, és újra megtalálja családját.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.07.07