121
Christoph Roland: A legjobb madarászhelyek - 43 túraútvonal a Fertő körül
Vargáné Blága Borbála ajánlata

christoph-roland-a-legjobb-madaraszhelyek

Magyarország egyik legideálisabb madármegfigyelő területén, a Fertő körül történő madártani kiránduláshoz ez a kötet értékes kiindulópont lehet.

A szerző, Christoph Roland (1972-) szabadúszó ornitológus Ausztriában, 2003 óta túravezető a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkban és ugyanitt a madártani kutatások tudományos munkatársa. Ő az egyik szervezője az évente megrendezett ausztriai madármegfigyelő versenynek, az Austrian BirdRace-nek, emellett lelkes madárfotós.

A műben bemutatott összes útvonalat maga is bejárta, kipróbálta, és számos szakértővel konzultált a témával kapcsolatban. A Fertő térségében az élőhelyek sokszínűsége (hatalmas nádasok, kaszált rétek, legelők, kopár szikesek, lösz- és homokfalak, tarlók, kisebb erdőfoltok és mezővédő erdősávok) lehetővé tették egy fajgazdag madárvilág kialakulását. Az itt észlelt több mint 350 madárfaj közül 178 fészkel is a területen, ezek közül 145 rendszeres költőfajnak számít. A sokféle faj meghatározása kihívást jelent, és a madarak megfigyelése örömet okoz, ezért a madármegfigyelés a kedvelt szabadidős tevékenységek közé tartozik.

A seregnyi színes fotóval illusztrált könyvben megtalálható a Fertő körül kiválasztott 43 madarász túraútvonal leírása (beleértve a magyarországi részt és a tó nyugati partját is), a várható madárfajok felsorolása, ajánlásokkal arra vonatkozóan, hogy mely évszakban érdemes a környékre látogatni. Általános információkat is közöl, mint például úthasználat, viselkedési szabályok, időjárás és felszerelés stb. Részletes térképek vannak benne, amelyeken feltüntetésre kerültek a megfigyelőhelyek. Egyes fajokról (a képek mellett) mindenre kiterjedő tájékoztatás, jellemzés olvasható, valamint az adott területekre vonatkozó történelmi, tájtörténeti tudnivalók. A legkeresettebb madárfajokat, illetve a madárritkaságokat két külön fejezetben mutatja be a kiadvány.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.07.04