133
Hölgyek levendulában
Juhászné Lukács Mária ajánlata

holgyek-levendulaban

Anglia, Cornwall, 1936. Annak ellenére, hogy Európában fontos események vannak kibontakozóban, Cornwall kitartóan őrzi a maga időtlen békéjét, amelyben egyetlen idegen vagy messziről jött ember se szívesen látott vendég.

Ursula (Judi Dench) és Janet (Maggie Smith), a két korosodó nővér tengerparti házuk teraszából egy partra sodort, alaktalan foltra lesznek figyelmesek. Egy fiatal férfit vetett ki a dagály. Hamarosan kiderül, hogy idegen, nem érti a helyiek nyelvét, de még csak őt sem érteni. Az egyetlen közös nyelv, amin bármit is közölni tudnak egymással, a német, és mivel a helyszín a délnyugat-angliai Cornwall vidéke, a gyanús jövevényt akár német kémnek is tarthatnák.

A kedvesen melankolikus történet azonban nem a nemzeti sorskérdések törésvonalai mentén bontakozik ki, hanem az érző egyének közötti kapcsolatok, a szerelem, a rajongás és a féltékenység drámája. Andrea (Daniel Brühl) felbukkanása felborítja a két nővér életét. A zsarnokoskodó Janet, a háborús özvegy valósággal kisajátítja az idegent, akibe a visszahúzódó, szerényebb Ursula beleszeret. Andrea lassan lábadozik, s később kiderül, hogy kiváló tehetségű lengyel hegedűművész. A kedves öreg hölgyek szeretnék a fiút magukhoz láncolni, de ő Amerikába akar menni. Míg végül a szigetre elvonuló festegető, titokzatos orosz nő, a gyönyörűséges és fiatal Olga (Natascha McElhone) meghallja Andrea érzékeny hegedűjátékát, s mindent megtesz, hogy a fiú világot lásson. Olga bátyja világhírű hegedűművész, aki Londonban ad egy koncertet. Olga azonnal vonatra száll, s magával viszi a lengyel "Aranyhalát" egy próbajátékra. És onnantól a fiú karrierje sínre kerül. Az idős hölgyek még elmennek a koncertjét meghallgatni, és a falu is a rádió mellett izgulja végig - díszruhába öltözve - a befogadott, megkedvelt ifjú művész koncertjét. Valójában mindenki életébe egy kis változást hozott az ifjú feltűnése.

Charles Dance rendezőként és forgatókönyvíróként 2004-ben debütált a Hölgyek levendulában című filmdrámával. A Royal Shakespeare Company vezető színésze - így nem meglepő, hogy - a klasszikus színjátszási hagyományokat követi ezen alkotásában. Külön említést érdemel még Nigel Hess klasszicizáló, késő romantikusokat idéző kísérőzenéje, amely Michael Nyman kompozícióihoz hasonlóan önálló alkotásként is megállja a helyét - szemben a Hollywoodra jellemző filmhez kötöttséggel -, a műveket megszólaltató Joshua Bell hegedűművész játéka pedig a tőle megszokott virtuozitással gazdagítja az eleve szívbemarkoló muzsikát. Csodálatos, humorral elegy romantika, gyönyörű tájakkal és kedves, bensőséges, tipikusan angol otthonokkal.


Megtekintés az Online katalógusban

2023.06.30