147
Tamkó Sirató Károly: Tengerecki Pál
Polczer Adél ajánlata

tamko-sirato-karoly-tengerecki-pal

Szil, szál, szalmaszálecki, becki, tengerecki, Tengerecki Pál!” Ki ne ismerné a régi mondóka átültetését Tamkó Sirató Károly tollából? És ki ne ismerné óvodásaink, iskolásaink közül a költő többi versét, amelyekhez mára szétválaszthatatlanul hozzátartoznak a dalok is? A népdalokat és mondókákat idéző rímek, ritmusok és dallamok sokszor modern, városi témákkal vegyülnek, s ez adja e tréfás, mulatságos, szeretni való versek hangulatát.

Bőrönd Ödön a Köröndön ül a kövön, ül a kövön fekete színű bőröndön” - bizonyára sokak számára ismertek ezek a méltán népszerű sorok. Tamkó Sirató Károly sziporkázó humora, bámulatos rímtechnikája, nyelvi leleménye már évtizedek óta magával ragad kicsiket és nagyokat egyaránt. Generációk nőttek fel ezeken a verseken, és remélhetőleg még sok-sok nemzedék szavalja majd őket, mert a nyelvi humor, a ritmus és a zeneiség ugyanolyan könnyen tanulhatóvá teszik ezeket a műveket, mint Weöres Sándor gyermekverseit.

Tamkó Sirató Károly örökzöld gyerekverseit Réber László játékos-humoros rajzaival vagy Banga Ferenc illusztrációival olvashatjuk gyermekeinknek.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.06.27