131
Ben Macintyre: Kém és áruló - a hidegháború legnagyobb kémtörténete
Gősy Gáborné ajánlata

ben-macintyre-kem-es-arulo

Oleg Gorgyijevszkij a KGB-be született. Apja és bátyja az orosz titkosszolgálatnak dolgozott, és természetes volt, hogy Oleg is belép a KGB-be. A több nyelven beszélő, zeneszerető, hosszútávfutó, hihetetlenül jó memóriával rendelkező hírszerző különböző álneveken működött.

A nyugati országok nemzetbiztonsági szervezetei számára a Gorgyijevszkij ügy tankönyvi példájává vált annak, hogyan kell ügynököt beszervezni és tartani, a hírszerzést tájékoztatásra és a nemzetközi kapcsolatok elősegítésére felhasználni, és hogyan kell a szorult helyzetben lévő kémet kimenekíteni.

A KGB Koppenhágában működő tisztjére - aki a PR vonalon ügynökök kezeléséért és politikai hírszerzésért volt felelős - haladó gondolkodása miatt felfigyelt az angol titkosszolgálat, az M16, és némi puhatolózás után Richard Bromhead, az M16 dániai vezetője beszervezte. Gorgyijevszkij biztonsága érdekében 1982-ben a brit hírszerzésen belül is csak kevesen tudtak róla, valódi nevét pedig nem ismerték. A KGB londoni irodájának vezetőjeként szinte minden titkos információhoz hozzájutott, amit továbbított az angol hírszerzésnek. 1985-ben több súlyos hidegháborús konfliktust sikerült elkerülni a közreműködésével. 46 éves korában valaki mégis elárulta, és a Moszkvába visszarendelt ügynököt nemzetközi segítséggel, veszélyes és kalandos módon menekítették ki a hazájából.

Oleg Gorgyijevszkij élettörténetét a 70-es évei végén járó volt kémmel, és a vele kapcsolatban állt, a regényben álnéven szerepeltetett korábbi titkosszolgálati tisztekkel készített interjúk alapján mutatja be az izgalmas dokumentumregény.


Megtekintés az Online Katalógusban

 

2023.06.27