141
Világzene: Djabe - Táncolnak a kazlak
Lőrincz Szimonetta ajánlata

djabe-tancolnak-a-kazlak

Az Arany Zsiráf és eMeRTon díjas Djabe zenekar egyik legjobb lemezét készítette el 2002-2003 folyamán Táncolnak a kazlak címmel. A world music kiemelkedő hazai képviselője ezúttal a magyar zenei kincsből merített elsősorban. Barabás Tamás és Égerházi Attila kompozícióit a 2001-ben elhunyt Égerházi Imre festőművész képei ihlették, neki állítottak emléket ezzel az albummal. Valamennyi kompozíció egy-egy képnek felel meg. Az alföld, a Hortobágy, az erdélyi táj gyakori téma volt a festő palettáján, így főképp ezek a motívumok ihlették a zenei anyagot is. A néhai művész virágcsendéletei a szépség és a természet szeretetét tükrözik. Halálközeli élményeiről festett képei különleges inspirációt adtak a Repülés és a Jégvilág című kompozíciókhoz. „A Djabét nagyon szerette, és koncertjeinket gyakran látogatta. Rendszeresen festett zenénket hallgatva, talán inspiráltuk is néha. Most azonban Ő inspirált bennünket” – nyilatkozta a CD-ről fia, Égerházi Attila, az együttes gitárosa. Égerházi Imre magyaros képi világát Barabás hangszerelése autentikusan teszi hangzóvá. Kovács Ferenc (hegedű, trombita, szárnykürt) magyar-népies „parasztbarokk” hegedűjátéka az egyik legeredetibb hangzás egész Európában, fúvós játéka az albumon a festmények líraiságát érzékelteti. Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek) akusztikus zongoraszólói a festőművész harmonikus kompozícióit és festékkezelésének szövetét bontják ki érzékletesen. Sipos András (ütőhangszerek) az afrikai, latin és indonéz hangzások után teljesen új színeket szólaltat meg magyar hangszerein. Banai Szilárd (dob) ritmikájának muzikalitása és sokszínűsége jellemzi az albumot. A Ház a dombtetőn című számban például háromféle pergődobot is használ egyszerre. Az albumot mind a közönség, mind a szakma nagy sikerrel fogadta. A kiadványt 2004-ben Fonogram-díjra is jelölték Az év jazz lemeze kategóriában.

A Djabe most is több vendéget hívott a Táncolnak a kazlak elkészítéséhez. A közreműködők közül kiemelkednek: Steve Hackett (Genesis) gitárjátéka érdekes színnel gazdagítja az album hangzásvilágát. Ben Castle (Sting, Marillion, The Brand New Heavies) szopránszaxofon játékával emeli a felvétel színvonalát. Ezen az albumon 2 felvételen is játszik. Először szerepel tabla Djabe felvételen, melyet Szalai Péter szólaltat meg. Visszatérő vendég a Djabe lemezeken Herczeg Judit énekesnő is.

A CD nagyon szép, papírtokos formátumban került forgalomba, könyvszerű csomagolását Package Design-díjra jelölték Szlovéniában. A lemezen nemcsak meghallgathatjuk a 14 festményt, hanem a hozzá tartozó bookletben meg is csodálhatjuk őket. A zeneanyagot a Djabe nagyszabású koncertkörút keretében mutatta be itthon és a környező országokban egyaránt, hisz a kitűnő anyagnak köszönhetően a zenekar számos európai és tengerentúli meghívást kapott (Kaunas, London, Szarajevó, Kassa, Rochester, Washington stb.). Ezzel az albummal a Djabénak sikerült tovább öregbítenie a magyar zene és zenészek hírnevét a világban.

Tracklist:
01. Táncolnak a kazlak
02. Tájak – Lengyelország felett
03. Tájak – Alkony a tengerparton
04. Hajdúböszörményi utcarész
05. Ház a dombteton
06. Téli hortobágy
07. Hóviharban
08. Fátyol mögött
09. Beszélgetok
10. Szemrehányás
11. Thiérachei emlék
12. Gyimesi hegyek
13. Repülés
14. Jégvilág
15. Virágcsendélet


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.06.23