149
Timothée de Fombelle: Ábrándok könyvtára
Márné Tóth Krisztina ajánlata

timothee-de-fombelle-abrandok-konyvtara

Timothée de Fombelle, az Ágról szakadt Tóbiás szerzőjének újabb könyve, az Ábrándok könyvtára egy bájos, gyönyörű, rövid és szomorú történet az olvasás és képzelet mindennel dacoló erejéről.

Főhőse Viktória, akinek életébe egyszer csak beköltöznek a regényhősök. Elmosódnak a regény és a valóság körvonalai. Viktória tipikus diáklány, aki egyfolytában a könyveket bújja és álmodozik. Milyen jó lenne, ha márkinőkbe, lovagokba vagy bátor felfedezőkbe botlana mindennapjai során. Olyan romantikus világban él, amit csak elképzel magának. Szeretné, ha nem kellene szembesülnie az ostoba, kicsinyes dolgokkal, amelyek körülveszik és meghatározzák életét: a türelmetlen tanárokkal, a csinibaba osztálytársnőkkel… Nővére is elégedetlen, amikor hazatér olaszországi körútjáról. Számára Róma egy nagy romhalmaz, Velence pedig büdös. 

Aztán történik valami! Megemlíti barátjának, Zsozsónak, hogy indiánok bujkálnak a közelben, aki, hogy belemenjen a játékba, helyesel a lánynak. Szülei is részt vesznek a lány hóbortjában, elkezdenek szerepet játszani, hazudnak neki. Apja este titokban érkezik haza, talpig cowboynak öltözve. A könyvek világa átköltözik az addig kiábrándító valóság színfalai közé. 

Viktória nyomozásba kezd, fordulatos kalandjai során számos rejtélyt kell megoldania. Például: Hol bujkálnak a csejenek? Hová tűnt a falióra? Miért tesz a fejére édesapja indiánfejdíszt, ha munkába indul? Kutatása során azonban nem a mesék világában találja magát, hanem a gyors és keserű felnőtté válás mezején, ahol örökre véget ér a gyerekes ébren álmodás.

Bátran ajánlom gyereknek, felnőttnek, mindazoknak, akik kedvelik a rövid és az élet kijózanító valóságáról szóló történeteket.


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.06.20