127
Gyilkossághoz öltözve
Bári Edit ajánlata

gyilkossaghoz-oltozve

Igazi film, amit igazi krimikedvelőknek ajánlok. Brian De Palma 1980-ban készült alkotás a műfaj egyik újító darabja, ami ennek ellenére magán viseli a thriller összes stílusjegyét; elmeháborodott gyilkost, sötét, sejtelmes helyszíneket; sötétben surranó árnyakat és természetesen csattanós végkigfejletet, mindezt pedig parádés szereposztásban. Robert Elliott szerepére Brian De Palma eredetileg Sean Connery-t szemelte ki, aki lelkesen is fogadta a felkérést, korábban elvállalt kötelezettségei miatt azonban végül mégsem tudta eljátszani a karaktert. Így a rendező Connery jó barátját, a kiváló Michael Caine-t szerződtette. Kate Miller szerepét Liv Ullmann-nak szánta, a Bergman-filmekből ismert norvég színésznő azonban visszautasította a felkérést.

Dr. Robert Elliott (Michael Caine) jóképű, megnyerő személyiségű pszichiáter, jól menő rendelővel a divatos East Side-on. Az egyik páciense Kate Miller (Angie Dickinson), egy kamasz fiú édesanyja, rendkívül vonzó, dús erotikus fantáziával megáldott hölgy, akit a férje elhanyagol. A lélekbúvár azt tanácsolja neki, hogy csalja meg a férjét. Az asszony elmegy a Metropolitan múzeumba, ahol flörtölni kezd egy ismeretlen férfival. Együtt szállnak taxiba, és már ott heves ölelkezésbe kezdenek. A férfi lakására mennek, ahol Kate végre átélheti azt a testi gyönyört, amelyre jó ideje vágyakozik. Intim együttlétük után elalszanak. Az asszony ébred fel először, és úgy dönt, hogy távozik, mielőtt alkalmi szeretője felébred. Búcsúzóul rövid üzenetet akar írni, s miközben tollat keres, talál egy orvosi papírt, mely szerint a férfi szexuális úton terjedő betegségben szenved. A zaklatott Kate sietősen távozik, és csak a liftben döbben rá arra, hogy az éjjeliszekrényen felejtette a jegygyűrűjét. Visszaindul érte, ám ahogy kinyílik a liftajtó, egy szőke hajú, sötét szemüveget viselő nő lép a fülkébe, egyik kezében egy éles borotvapengét tartva… Kate-et kegyetlen módon meggyilkolják.

Számos nyom arra utal, hogy a gyilkos Dr. Elliott ügyfelei közül való. A szemtanú Liz (Nancy Allen) egy call girl, aki felismerné a gyilkost. Ő az egyetlen, aki segíthetne az áldozat fiának, Peternek a nyomozásban, legalább is amíg életben van. A nyomok a pszichiáter rendelőjébe vezetnek. Azonban amikor Liz a rendelőben a páciensek kartonjai közt akar bizonyítékot találni, halálos veszedelembe kerül…


Megtekintés az Online Katalógusban

2023.06.16